Ko svoboda utira pot sovraštvu

Tina Murko Gajšek
15.05.2019 16:43

Zadnja premiera te sezone postavlja na oder SLG Celje Alarme italijanskega avtorja Emanuela Aldrovandija o skupini mladih skrajno desnih teroristov, ki načrtuje atentat na predsednika Evropske unije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dramski liki se imenujejo Zmaga, Prihodnost, Napad, Ukaz, Demokracija, Stališče ...
Jaka Babnik

Besedilo je nastalo leta 2015. "Takrat se v svetu pojavi nova desnica, več je radikalno desnih politik in strank," postavi kontekst dramaturg Milan Marković Matthis. Kljub temu da so od takrat minila šele štiri leta, je besedilo potrebovalo nekaj pomoči, da so ga ustvarjalci prilagodili svojemu času in prostoru.

"Manj nevaren" fašizem

Tudi fašizem danes ni več enak tistemu izpred nekaj desetletij. "Fašistična ideologija ni nova, a je vendar zelo drugačna od tiste v zgodovinskih učbenikih. Čas se je spremenil, kulturna paradigma je povsem drugačna. Delci fašizma pa so seveda vedno enaki. Skušali smo izpostaviti spremembo načina, na katerega se fašizem kaže," še pojasnjuje Marković Matthis.

Predstava raziskuje nove oblike fašizma.
Jaka Babnik

Svoboda kot gojišče sovraštva

Pasti novodobnih skrajnih ideologij so skrite v svobodi današnjega časa, ki jo s svojo dostopnostjo ponujajo splet in družbena omrežja. V imenu svobode govora je izrečenih nemalo sovražnih besed. "Sama sem se zavarovala pred dogajanjem v svetu, ker so me nekatere stvari preveč prizadele. Izvedela sem veliko novega, kar se me je globoko dotaknilo. Tega se ne morem zlahka znebiti in mislim, da se to čuti skozi predstavo," razmišlja Maša Grošelj, ki z Alarmi v Celju kot Viktorija začenja svojo profesionalno gledališko pot.
V drami o mladih teroristih, ki ne vidijo smisla v demokraciji, ne sprejemajo priseljencev in rešitev za Evropo vidijo v diktaturi, je ključno zavzeti stališče, poudarja eden od igralcev, Branko Završan. "Upam, da bo izrazito. Ker nosimo odgovornost do publike in svetovnega nazora, kaj se nam zdi zdrava ideja. Znotraj tega besedila je bilo to kar težko, ker so bile nekatere stvari splošne, sploh nezadovoljstvo, ki je lahko dano vsakemu, ne glede na politični nazor. Zato se je precej zahtevno lotiti stališča in ga izpostaviti," doda.
Jutrišnje premiere se bo udeležil tudi avtor drame Emanuele Aldrovandi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta