(KONCERT) Zasedba ChAt z zvočnim argumentom

Tone Žuraj
18.04.2023 06:00

Drugi koncert koncertnega abonmaja Grad Rače

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pihalni kvartet ChAt je umetniško prepričal in upravičil bogate mednarodne reference v življenjepisih. 
Eva Mustafa

Vzniku odličnih zvočno inovativnih zasedb v Sloveniji botruje blagodejna kulturna in siceršnja povezanost sveta, ko naše talentirane glasbenice in glasbeniki nabirajo bogata znanja in izkušnje na priznanih šolah in umetniško močnih odrih širom po Evropi in tudi drugje po svetu.

Ena takšnih zasedb je pihalni kvartet ChAt. (Člani so se izobraževali ali se izobražujejo na avstrijskih in švicarskih univerzah.) Zasedba prepriča z zvočnim argumentom unikatne barve - od flavte do bas klarineta in na trenutke orkestralnim zvokom. Igra odlične priredbe najrazličnejših znanih del (originalna dela za zasedbo šele nastajajo) - od stare glasbe do vseh žanrov naše dobe.

Prvi skladbi je za pričujoči koncert z mnogo občutka in vedenja o zvočni karakteristiki vsakega glasbila umetniško dognano napisal bas klarinetist Tomaž Adamič. Tako smo z veseljem prisluhnili "vsem ušesom znani" Ipavčevi Serenadi za godala, ki je zvočno barvito in z mehkobo ponazorila skladateljev original. Prav tako prepričljivo je za radovedneže novih zasedb zvenela Mozartova glasba, ko so virtuozno vsebino odlične solistke Melanije Pintar v soigri namesto godal odslikali ostali trije pihalni instrumenti. V podobnem zamahu kot že pri Ipavcu je izzvenela Debussyjeva Clair de lune v zanimivem barvnem slikanju impresionizma v pihalni zasedbi.

Edina originalna skladba za to zasedbo, Hödlov Kvartet št. 1, je širše zasnovano in učinkovito delo različnih tempov in zvočnih razpoloženj tonalnega spektra. Izžareva poglobljeno poznavanje izvajalskih možnosti vsakega glasbila posebej in skupen zvočni domet. Skladba je pomenila tudi umetniški vrh nadvse zanimivega koncerta.

Pihalni kvartet ChAt je umetniško prepričal in opravičil bogate mednarodne reference v življenjepisih. Iz polja jazza je izzvenel še dodatek v polni dvorani zadovoljne publike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta