Kratka zgodba je neizprosna do svojih likov

19.08.2021 15:27
Nominiranci za nagrado za najboljšo zbirko kratke proze - Anja Mugerli, Marko Golja, Carlos Pascual in Agata Tomažič - so spregovorili o formi kratke zgodbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anja Mugerli 
Mladinska knjiga

Pod okriljem Založbe Goga in Društva slovenskih literarnih kritikov so v sredo zvečer na Vodnikovi domačiji gostili nominirance nagrade Novo mesto. V pogovoru s predsednico žirije Silvijo Žnidar so Marko Golja, Anja Mugerli, Carlos Pascual in Agata Tomažič govorili o formi kratke zgodbe, ki je, kot so se strinjali, ena težjih pripovednih vrst.

Agata Tomažič 
Goga
Carlos Pascual 
Lud Literatura
Anja Mugerli 
Mladinska knjiga
Marko Golja 
Jernej Polajnar/Wikipedia

Agata Tomažič je dejala, da je prisotna v vseh svojih likih, čeprav so izmišljeni, saj pri pisanju izhaja iz sebe. Obenem je poudarila, da je prav fikcija privilegij pisanja, ko si pisatelj lahko ob resničnem kroji svoj vzporedni svet.

Pascual je poudaril, da s svojimi zgodbami, ki so tokrat napisane posebej za slovenske bralce in so šle čez več sit, najprej čez prvo, domačo "carino" partnerke, prevajalke Mojce Medvedšek, predvsem ne želi dolgočasiti bralca. Anja Mugerli pa je povedala, da je v svoje zgodbe vpletla običaje, ki imajo po njenih besedah v sebi magične momente in svetlobo.

Letošnjo žirijo za nagrado Novo mesto so poleg Silvije Žnidar sestavljali še Matej Bogataj, Robert Kuret in Žiga Rus. Izbirali so med 60 zbirkami kratkih zgodb. Nagrado bodo podelili 27. avgusta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta