(KRITIKA KONCERTA) Ko ne gre samo za glasbene sposobnosti, temveč za predanost glasbi kot etični vrednoti

Tomaž Gržeta
07.12.2021 06:00

Koncertna poslovalnica Maribor, komorni cikel 2021/22, 3. koncert, dvorana Union, 1. decembra: Eva Nina Kozmus, flavta, in Kvartet Van Kuijk (Nicolas Van Kuijk, violina, Sylvain Favre-Bulle, violina, Emmanuel François, viola, Anthony Kondo, violončelo)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Eva Nina Kozmus in Kvartet Van Kuijk

Arhiv narodnega doma

V sredo, 1. decembra, je dvorana Union z okrašenih, ljudi in kičaste božične glasbe polnih mariborskih ulic pritegnila le nekaj ducatov ljubiteljev visoke umetnosti. V sklopu komornega cikla Narodnega doma Maribor so nastopili mlada, mednarodno uveljavljena in v Franciji živeča slovenska flavtistka Eva Nina Kozmus ter člani godalnega Kvarteta Van Kuijk - violinista Nicolas Van Kuijk in Sylvain Favre-Bulle, violist Emmanuel François in violončelist Anthony Kondo.

Eva Nina Kozmus je leta 2010 zmagala na evrovizijskem tekmovanju za mlade glasbenike, trenutno pa deluje kot komorna glasbenica ter solo flavtistkta orkestra Opere v Limogesu. Kvartet Van Kuijk je mlada francoska zasedba, ki že skoraj desetletje navdušuje evropska občinstva, ponaša pa se tudi že z obsežno in nagrajevano diskografijo, v kateri najdemo dela Mozarta, Schuberta, Debussyja, Ravela ...

Spored se je začel s Temo in variacijami, op. 80 danes vse premalo znane, a v svojem času izjemno cenjene ameriške skladateljice Amy Beach. Člani godalnega Kvarteta Van Kuijk so očarali že s prvimi takti ter s plemenito, toplo barvo, spevnostjo in močno ekspresivnostjo nakazali visoko raven, na kateri so muzicirali cel večer. Vstop solistke, ki jo odlikuje enako pretanjen občutek za frazo in skupno izražanje, je zasedbo dodatno osvežil z mehko, lebdečo barvo prečne flavte. Skozi značajsko kontrastne variacije je vseh pet glasbenikov zvenelo kot povsem enotno izrazno telo, v katerem je skladateljičin stavek - razkošen preplet močno kromatičnih, a spevnih melodij - zaživel tako v zvočni tridimenzionalnosti kot tudi v čustveni otipljivosti.

Sledil je Divertimento v G-duru, Hob. II:G4 Josepha Haydna - za tega klasika značilno vedro, s humorjem prežeto delo, ki ga odlikujeta večplastnost in hkrati transparentnost teksture. Ta pomeni za izvajalce svojevrsten izziv; lahkotno, enotno in elegantno podajanje glasbe, četudi tehnično ne ravno zahtevne, je za vsako komorno zasedbo izziv, v katerem se skriva tudi smisel komornega muziciranja - iskanje lepote in izraznosti v absolutni glasbi, katere estetika slavi prečiščene slogovne ideale. Flavtistka in godalni trio sta se na Haydnove izzive odzvala s tehnično dovršeno, slogovno in izrazno zrelo ter komunikativno interpretacijo, ki je nagovorila predvsem s prefinjeno lepoto tega Haydnovega bisera, prvotno namenjenega le izbranim aristokratskim ušesom.

Virtuozen, izrazito introverten, viharen in nekoliko temačen Godalni kvartet št. 2 v a-molu, op. 13 Felixa Mendelssohna je prinesel prijeten slogovni in barvni kontrast lahkotnemu Haydnovemu Divertimentu. Člani Kvarteta Van Kuijk so v zelo zahtevno materijo posegli s skorajda nepresegljivo tehnično in izrazno usklajenostjo ter štiri stavke Mendelssohnovega kvarteta predstavili s tako izpovedno močjo, da so pustili vtis štirih kratkih gledaliških komadov ali filmov. Takšni preskoki med povsem različnimi čustvenimi svetovi, ujetimi v interpretativno zahtevno glasbo, pričajo ne le o izjemnih glasbenih sposobnostih članov Kvarteta Van Kuijk, temveč tudi o njihovi izjemni zbranosti ter - drznem si sklepati - predanosti glasbi kot etični vrednoti.

Spored je sklenil Mozartov Kvartet za flavto in godalni trio št. 1 v D-duru, KV 285, po izrazu soroden Haydnovemu Divertimentu, a vendar usmerjen manj v humor in bolj v radostno liričnost. Zasedbi je omogočil razkazovanje vseh kvalitet, ki jih je skozi koncert razodela in jih z zadnjo točko skladno povzela. Prav posebno očarljivo je nad nežnimi pizzicati lebdela cantilena zasanjanega drugega stavka, ki je kot presenečenje preskočil v živahni finale.

Koncert Eve Nine Kozmus in Kvarteta Van Kuijk je bil očitno še eden v nizu izjemnih glasbenih dogodkov, ki jih prireja Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor. Vrhunski komorni in orkestrski koncerti v Unionu so za kulturno življenje Maribora kar stalnica. Ta sicer ima nekaj rednega občinstva, a bi si zaslužila veliko več obiska in pozornosti širše glasbene javnosti, tako v Sloveniji kot tudi v čezmejnih regijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta