Kurja polt v Kinodvoru

kr
07.07.2020 09:00

Letos bodo organizatorji med julijem in decembrom na posamičnih filmskih projekcijah predstavili letošnjo Sodobno sekcijo in utrinke retrospektivnih programov ter dodali še kakšen nov naslov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S finskim filmom Psi ne nosijo hlač se začne festival Kurja polt.
Kinodvor

S projekcijo finskega filma Psi ne nosijo hlač se bo 9. julija na Kinodvorovem kinodvorišču začel festival žanrskega filma Kurja polt. Mesece po prvotno načrtovanem datumu in v omejeni izvedbi bodo predstavili Kurjo polt 7: Na obroke, ki bo s posamičnimi filmskimi projekcijami na drugih festivalih in v različnih kinodvoranah potekala do decembra.
Po navadi je prizorišče festivala Kurja polt Kinodvor, letos pa bodo organizatorji med julijem in decembrom na posamičnih filmskih projekcijah predstavili letošnjo Sodobno sekcijo in utrinke retrospektivnih programov ter dodali še kakšen nov naslov. Festival bodo tako prijazno gostili drugi filmski festivali in programi slovenskih kinematografov, Kinodvora in Slovenske kinoteke, so sporočili organizatorji Kurje polti.
Z obroki bodo začeli v četrtek, 9. julija, ob 21.30 s presunljivo in vizualno pretanjeno sadomazohistično romanco Psi ne nosijo hlač (2019), s katero je Finec J.-P. Valkeapaa lani omrežil cinefilsko kritiko in publiko na svetovnih festivalih fantastičnega filma.
Prvemu obroku v Sodobni sekciji festivala družbo delajo še lanskoletni filmi Oboževanje, ki ga je režiral belgijski režiser Fabrice du Welz, Koko-di Koko-da švedskega animatorja Johannesa Nyholma in Jezus te usmeri k avtocesti Miguela Llansoja.
Organizatorji zaradi omejene razpoložljivosti finančnih virov, kinodvoran in festivalske ekipe do nadaljnjega ne morejo zagotoviti varne poti mednarodnim festivalskim gostom: filmskim ustvarjalcem, glasbenikom, filmskim teoretikom in kuratorjem. Ti prihajajo iz devetih držav in s kar treh kontinentov. Brez njihove prisotnosti pa pomembnega dela načrtovanega filmskega in spremljevalnega programa ne morejo izpeljati.
Zato retrospektivne programske sekcije Retrospektiva: Onkraj das Unheimliche, sekcije Fokus: Afrika in sekcije Endemični, ki zahtevajo prisotnost ter pozornost mednarodnih gostov prestavljajo v naslednjo festivalsko edicijo. Prav tako so v leto 2021 prestavili spremljevalna dogodka Konferenca kultnega filma in koncert FOKN Bois.
Uvodnik festivalske edicije vsako leto zaključijo z motom v duhu osrednje retrospektive. V pomežik Freudovemu konceptu grozljive domačnosti das Unheimliche se je letošnji moto festivala glasil: "Ne držite se domačih kavčev. Grozljivo domačno je lahko tudi v kinu!" Besede so v preteklih mesecih dobile povsem nove dimenzije, zato so jih organizatorji obudili in hkrati pristavili: "Z domačih kavčev se odpravite, če ste zdravi, in v kinu skrbite za varnost sebe in soljudi." (kr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta