Levstikovi nagradi Andreju Rozmanu Rozi in Alenki Sottler

mh
09.06.2021 20:36
Za izvirno leposlovno delo nagrajen Blaž Lukan, za izvirno ilustracijo Ana Zavadlav
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji Levstikovi nagrajenci: Andrej Rozman Roza, Alenka Sottler, Ana Zavadlav in Blaž Lukan
Mladinska knjiga

Levstikovi nagradi za življenjsko delo, ki jih podeljuje Založba Mladinska knjiga, sta letos prejela pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza in ilustratorka Alenka Sottler. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo je prejel pesnik Blaž Lukan za knjigo Fantek in punčka, za izvirne ilustracije pa Ana Zavadlav za ilustracije v knjigi Obisk.

Andrej Rozman Roza je eden najboljših in najizvirnejših sodobnih ustvarjalcev za otroke in odrasle pri nas. "Tako je samosvoj in živ, rahločuten in zabaven, inovativen in poglobljen, močan in nežen, da ga verjetno ni človeka v Sloveniji, ki se ga njegova dela ne bi dotaknila. Rad ima slovenski jezik, rad se z njim igra in ga ohranja živega," je zapisala v utemeljitvi žirija.

Akademska slikarka, ilustratorka Alenka Sottler ustvarja za otroke, mladino in odrasle. V dialogu med besedo in ilustracijo venomer išče način, kako na njunem presečišču ustvariti novo celostno umetnino. S svojim analitičnim pristopom in mojstrsko likovno dovršenostjo se ne posveča le klasičnim likovnim tehnikam, izumlja tudi inovativne, kot so praskanka, izrezanka, odtisi, piše v utemeljitvi.

Lukanova pesniška zbirka Fantek in punčka z ilustracijami Ane Zavadlav je po mnenju žirije "spomenik, družina pesmi, v katerih je ujeto leto nekih življenj". Vseskozi sta prisotna igrivost in humor: pesmi so duhovite, domislice izvirne, je še zapisala žirija.

Slikanico Obisk Gaje Kos z ilustracijami Ane Zavadlav je žirija opisala kot "čudovito barvno, oblikovno sočno in besedno igrivo". "Je celovito zasnovana, umetniško dovršena in jo je - kot vse dobre slikanice - vedno znova možno brati tudi le skozi ilustracije," piše v utemeljitvi.

Levstikova nagrada je najstarejša povojna založniška nagrada, Mladinska knjiga jo podeljuje od leta 1949. Ob 50. obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad so uvedli še nagrado za življenjsko delo; prejemniki dobijo ploščo z imenom pod arkadami pred knjigarno Konzorcij. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta