Lokalni ustvarjalci vabljeni na BIO28

kr
26.02.2024 05:55

K sodelovanju na 28. bienalu oblikovanja, ki ga bo kurirala Alexandra Midal, vabita Muzej za arhitekturo in Center kreativnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani izveden BIO27
Klemen Ilovar

Bienale oblikovanja (BIO Ljubljana), ki so ga prvič organizirali leta 1963, je najstarejši in eden vodilnih mednarodnih oblikovalskih dogodkov v Evropi. Želja po odkrivanju inovativnih presečišč arhitekturnega, industrijskega in akademskega področja k sodelovanju vsako leto privabi posameznike in kolektive z različnih delov Slovenije in širše regije. BIO bo letos potekal pod naslovom Dvojna agentka: Govoriš jezik rož? in raziskoval podobe floriografije ter v rožah skritih kod, ki nam predajajo tajne informacije. Ker rože simbolizirajo tudi komodizacijo žensk v idealiziran model lepote in hkrati služijo kot feministična, antikolonialistična, spolna in queerovska kriptologija, bo bienale vsaj posredno naslavljal tudi omenjena vprašanja.

BIO28 bo kurirala Alexandra Midal, profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi in vodja Oddelka za kritično mišljenje na Ensci-Les Ateliers v Parizu.
Lucija Rosc

Odprti poziv k sodelovanju pri produkcijski platformi Dvojna agentka zdaj vabi lokalne in regionalne oblikovalske ter druge interdisciplinarne kolektive v eno od petih projektnih tem. Udeleženci bodo skupaj z osmimi priznanimi mentorji (med njimi Polonca LovšinDimitri ZephirFlorian Dach ...) razvili projekte, ki prepletajo oblikovanje, rokodelstvo, uporabne umetnosti ter z izdelkom prispevali k svežemu pogledu na oblikovanje. V središču pa bodo teme materialnosti, jezika, oblikovanja kot orodja javnosti, marginaliziranih skupnosti in filma. 

Poudarek bo na oblikovanju, ki odgovarja na potrebe in kontekste našega prostora, zato se bodo razviti projekti opirali na lokalne razmere, vire in materiale. Organizatorji k prijavi vabijo uveljavljene kolektive, ekipe ali novonastale projektne skupine, ki lahko sodelujejo tako preko spleta kot v živo v Muzeju arhitekture in oblikovanja v Ljubljani, in sicer od marca do novembra 2024. Poziv je odprt še do 1. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.