Maribor v srcu trubarologije

Na domnevni rojstni dan Primoža Trubarja dogodki v Ljubljani, na Rašici in v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Napotnik: Primož Trunar, relief v lesu, 32 x 43 cm, last Univerzitetne knjižnice Maribor
UKM

Osmi junij je domnevni rojstni dan Primoža Trubarja. Zadnjih dvanajst let je državni praznik. Na spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora med drugim v predsedniški palači organizirajo dan odprtih vrat, Društvo slovenskih pisateljev pripravlja dogodek na Rašici, Maribor pa že leta skrbi za vsebinsko, tehtno počastitev tega dneva. Tudi in predvsem po zaslugi močne mariborske trubarologije. Znanstveni prispevek k prazniku je najmočnejši v Mariboru, v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice sta se letos v ciklu Spominjanja, ki ga skupaj organizirajo Zveza kulturnih društev, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Univerzitetna knjižnica Maribor, vodi pa Majda Potrata, predstavila s predavanji o Trubarju dr. Marko Jesenšek in dr. Majda Merše. Niz tako imenovanih Rajhmanovih predavanj so začeli lani, z njimi pa želijo predstaviti trubarološko delo pomembnega mariborskega filologa in teologa. Eden najpomembnejših trubarologov, ki je v drugi polovici preteklega stoletja celovito raziskal in predstavil Trubarjevi življenje in delo, je bil mariborski teološki profesor ddr. Jože Rajhman. Do leta 2024, ko bo stota obletnica njegovega rojstva, nameravajo v Spominjanjih Trubarjeve dneve počastiti z Rajhmanovimi predavanji. Maribor postaja resnično središče trubarologije, primat se kaže tudi v prazničnih znanstvenih prispevkih. Dr. Marko Jesenšek je predstavil delo in osebnost mariborskega trubarologa Jožeta Rajhmana. Naš najpomembnejši trubarolog se je potrudil, da je Trubarjeva beseda zazvenela vsem Slovencem v knjigi Pisma Primoža Trubarja. Objavil je 83 nemških in latinskih pisem (vsa so prevedena v slovenščino), ki so nastala med letoma 1553 in 1585.

Predavanje dr. Majde Merše Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja pa je predstavilo pot od ideje do prvega zvezka slovarja. V novoustanovljeni delovni enoti Inštituta za slovenski jezik, so sredi sedemdesetih let postopno stekla pripravljalna dela za prvo nalogo s področja zgodovinskega slovaropisja: za slovar jezika slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja.

Sinoči je Društvo slovenskih pisateljev (DSP) organiziralo na Trubarjevi domačiji na Rašici tradicionalni literarni večer DSP na Slovenski pisateljski poti. Večer Dom v jeziku na Trubarjevi domačiji na Rašici je postal svečana akademija DSP. Na dogodku se predstavijo dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj. Letos so se predstavili lanski dobitniki Jenkove nagrade Nina Dragičević, kresnika Borut Kraševec, večernice Sebastijan Pregelj in nagrade novo mesto Carlos Pascual ter letošnji dobitnici nagrade Prešernovega sklada za literarno ustvarjalnost Anja Štefan in Cankarjeve nagrade Simona Semenič. V galeriji Skedenj na domačiji so odprli jubilejno, 40. likovno razstavo Trubarjevi kraji z naslovom Domačnost v globalnem.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal pred dnevi preminuli tržaški pisatelj Boris Pahor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta