Maribor ima projektor in program

Ana Lah
24.11.2021 18:52

Leta 2021 je Maribor končno dobil težko pričakovan digitalni projektor in ponovno vzpostavil redni nekomercialni filmski program. To je prvi pomembni korak za vzpostavitev mestnega kina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Težko pričakovani digitalni filmski projektor bo Maribor ponovno vpisal na filmski zemljevid.

Sašo Bizjak

S prihodom novega projektorja se v Mariboru ponovno vzpostavlja redni nekomercialni filmski program. "Pomembno je, da nove generacije ne izgubijo stika z zahtevnejšim filmom. Zato sem toliko bolj vesel, da bodo organizirane tudi okrogle mize, na katerih bodo tekli poglobljeni pogovori. Ponosen sem na sodelovanje, ki nam je uspelo. Hvala, da bodo lahko otroci sem hodili v kino," se je v uvodnem govoru na tiskovni konferenci mariborski župan Saša Arsenovič zahvalil vsem nevladnim organizacijam, ki si že več let prizadevajo za vzpostavitev mestnega kina. Direktor mariborskega urada za kulturo in mladino Klemen Brvar je optimističen, ker je Maribor s filmskim programom spet na dobri poti za vzpostavitev mestnega kina. Do konca leta je načrtovanih šest projekcij, nato se bodo dogovorili za naprej. Kot je povedala podžupanja Alenka Iskra, namerava občina pripraviti tudi temu namenjen razpis.

Maribor spet na filmskem zemljevidu

Rene Puhar, predstavnik konzorcija Film in Maribor, je pozdravil sodelovanje z občino in ob tem izrazil željo, da bi strateške dokumente v prihodnosti akreditirala občina ter da bi nadaljnji razvoj vodil v profesionalizacijo filmskega področja. Predlog upravljavskega modela kina je pripravljen, prav tako aktivnosti, s katerimi bodo privabili ljudi, izobraževalne inštitucije in ustvarjalce. "Ta program je prvi korak proti končnemu cilju, ki je vzpostavitev mestnega kina. Ključen za izvedbo pa je tudi digitalni projektor, ki ga je mesto končno dobilo. Projektor je velik tehnični doprinos. Gre za kakovosten digitalni projektor s kakovostno resolucijo. Zdaj ima Maribor končno infrastrukturo v javni lasti in lahko uresničuje javni interes na tem področju. Prej je šel dobršen del filmske produkcije mimo nas, zdaj bomo pa lahko končno profesionalno nastopili do filmskih distributerjev, profesionalcev in kritike. Upamo, da se bo lahko tudi naše mesto ponovno včlanilo v Art kino mrežo ter se vpisalo na filmski zemljevid," je poudaril Puhar.

To nedeljo bo mogoče videti tudi film Sestre, ki ga podpsiuje Kukla.

BSF

Nedeljski filmski večeri v Lutkovnem gledališču

Mestni kino sicer še vedno čaka na prostor, za zdaj bo projektor nameščen v Lutkovnem gledališču, kjer bodo od 18. novembra do 19. decembra nedeljski filmski večeri. Tukaj so sicer poleti že petič organizirali letni kino Minoriti, na kar so vsi vpleteni zelo ponosni, je dejala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar.

Za otvoritev Filmskih nedelj v Lutkovnem pripravljajo to nedeljo, 28. novembra, ob 19. uri, praznik izjemno uspešnega kratkega slovenskega filma v sodelovanju s Festivalom slovenskega filma (FSF). V mesto so povabili tudi nagrajenke in nagrajence letošnje edicije. Ob nedeljskih večerih bodo premierno zavrteli še enega izmed najodmevnejših filmov leta, Oče, dokumentarec Delo na zahtevo o spletnih platformah, kot so Wolt, Uber in Amazon, ter dva izjemna animirana filma - prvič v Sloveniji na Sundanceu nagrajeni animirani celovečerec Kriptozoo, za otroke pa češko uspešnico Lihožerci. Vstopnina za posamično projekcijo bo pet evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta