Mariborski operni koncert v Pragi

M. H.
01.12.2022 16:00

V Španski dvorani praškega gradu so Simfonični orkester, Zbor Opere SNG Maribor in solisti izvedli koncert ob sklepu Plečnikovega leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vajah v Španski dvorani praškega gradu 
SNG Maribor

Solisti, Simfonični orkester in Zbor Opere SNG Maribor pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Simona Krečiča so 30. novembra v Španski dvorani praškega gradu izvedli koncert ob sklepu Plečnikovega leta. Solisti, ki so se predstavili v Pragi, so sopranistki Rebeka Lokar in Andreja Zakonjšek Krt, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec. Na sporedu so bila dela Antona Foersterja, Alojza Srebotnjaka, Georgesa Bizeta, Léa Delibesa, Antonína Dvořáka, Giuseppeja Verdija, Gaetana Donizettija in Franza Lehárja.

Življenje v sodobni Evropi, zlasti v političnem prostoru Evropske unije, nas skorajda vsakodnevno opominja na multikulturnost oziroma medkulturnost, kar lahko občutimo kot pretok različnih kultur, ki se lahko medsebojno oplajajo in vodijo v tesna prijateljstva med ljudmi različnih narodnosti in v napredek na različnih področjih človekovega delovanja in ustvarjanja. Med posebnimi vezmi, ki so se intenzivno spletle že v 19. stoletju (in najbrž že prej), velja izpostaviti dolgoživo kulturno prijateljstvo in umetniško izmenjavo med Češko in Slovenijo. Številni češki skladatelji in glasbeniki, med njimi tudi Anton Foerster (1837-1926), so namreč v slovenskem prostoru našli svoj drugi dom in se uveljavili kot profilirani in plodoviti umetniki, so zapisali v SNG Maribor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta