Mednarodni booker za "lep in neprijeten" roman v roke nemški pisateljici Jenny Erpenbeck

sta
22.05.2024 16:00

Z romanom Kairos, ki pripoveduje o koncu hladne vojne v Nemčiji, je Jenny Erpenbeck postala prva nemška pisateljica s to prestižno nagrado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pisateljica je ob prejemu nagrade v londonskem Tate Modernu povedala, da je presenečena in počaščena.
David Cliff/EPA

Jenny Erpenbeck je kot prva nemška pisateljica v torek zvečer prejela mednarodnega bookerja. Nagrado je dobila za angleški prevod romana Kairos o koncu hladne vojne v Nemčiji. Denarno nagrado

50.000 funtov, kar znaša 57.000 evrov, si bo enakomerno razdelila s prevajalcem Michaelom Hofmannom. V svojem zahvalnem govoru je dejala, da je presenečena in počaščena. Povedala je tudi, da je nagrado osvojila s pomočjo ljudi, ki so jo podpirali, kot je Hofmann. Dobitnico nagrade so razglasili v londonski galeriji Tate Modern.

Na seznamu za mednarodnega bookerja, ki ga podeljujejo romanu ali zbirki kratkih zgodb, ki sta izvirno napisana v katerem koli jeziku ter prevedena v angleščino in objavljena v Združenem kraljestvu ali na Irskem, je pisateljica Erpenbeck že bila pred nekaj leti z romanom Gehen, ging, gegangen, ki so ga v angleškem prevodu naslovili Go, Went, Gone. Kairos je njen četrti roman.

Kot je v navadi pri bookerju, si bo pisateljica denarno nagrado 50.000 funtov, kar znaša 57.000 evrov, enakomerno razdelila s prevajalcem romana.
David Cliff/EPA

Kanadska pisateljica in televizijska voditeljica Eleanor Wachtel, ki je predsedovala žiriji, je zmagovalni roman označila za lep in neprijeten ter oseben in političen. "Jenny Erpenbeck vas vabi, da vzpostavite povezavo med temi političnimi dogodki, ki določajo generacijo, in uničujočo, celo brutalno ljubezensko afero, ki preizprašuje naravo usode in delovanja," je povedala na podelitvi. Po besedah predsednice žirije se v sijajni prozi Jenny Erpenbeck razkriva kompleksnost odnosa med mlado študentko in veliko starejšim pisateljem, sledi vsakodnevnim napetostim in preobratom, ki zaznamujejo njuno intimo, bivanje v bližini stanovanj, kavarn in mestnih ulic, delovnih mest in hrane vzhodnega Berlina. 

V ožjem izboru za nagrado so bili še romani Not a River argentinske pisateljice Selve Almada, The Details, ki ga je napisala švedska avtorica Ia Genberg, Mater 2-10 južnokorejskega pisatelja Hwang Sok-yonga, Crooked Plow brazilskega pisatelja Itamarja Vieire Juniorja ter What I'd Rather Not Think About nizozemske avtorice Jente Posthuma. Lani je mednarodnega bookerja prejel roman Časovno zaklonišče bolgarskega pisatelja Georgija Gospodinova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta