Mesto knjige o tiraniji

sta, kr
30.08.2022 05:50

V Novi Gorici se je včeraj začela sedma edicija knjižnega festivala in sejma Mesto knjige, največjega literarnega dogodka na Primorskem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gost letošnjega Mesta knjige bo tudi Avgust Demšar.
Tadej Regent

Ob letošnji 100. obletnici pohoda na Rim in vzpona fašizma bo Mesto knjige tematsko posvečeno tiraniji - od učenja iz preteklosti do iskanja orodij za spopadanje z zatiranjem danes.

V prenovljeni Delpinovi ulici se bodo do 3. septembra zvrstili številni kulturni dogodki, od pogovorov, okroglih miz in delavnic do koncertov, sprehodov in razstave, so napovedali v Društvu humanistov Goriške.

Med letošnje goste so povabili italijanskega zgodovinarja Raula Pupa, ikono sodobnega slovenskega stripa Zorana Smiljanića, avtorja kriminalk Avgusta Demšarja, uveljavljenega publicista in večletnega dopisnika iz Moskve in z Bližnjega vzhoda Branka Sobana, urednika Sobotne priloge Alija Žerdina, mojstrico pripovedovanja, prevajalko in dramaturginjo Ano Dušo, nekdanjo ministrico in vsestransko kulturno delavko Majdo Širco, novinarja, publicista in urednika Bernarda Nežmaha, pisateljico in književno prevajalko Jedrt Maležič ter prevajalca Srečka Fišerja.

Tradicionalni knjižni sejem bo od torka do petka razgrnil knjižne novosti, revije in knjige 26 založb in društev iz Slovenije ter zamejstva. Mesto knjige bo vsebovalo tudi spremljevalni program.

Festival so odprli v bodočem knjigotrškem središču v Delpinovi ulici 10, temu pa je sledilo odprtje razstave Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik: Biografski strip. Razstavljeni so originali in detajlne reprodukcije Smiljanićevih stripov, ki jih je soustvaril s scenaristom Vurnikom.

Na odprtju sta avtorja v pogovoru predstavila delo na obeh stripovskih albumih, posvečenih Ivanu Cankarju in Jožetu Plečniku. V četrtek, 1. septembra, pa bo ob 100. obletnici rojstva velikega italijanskega intelektualca, pesnika in režiserja Piera Paola Pasolinija, ki je bil tesno povezan tudi s tem prostorom, na sporedu poseben literarno-glasbeni večer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta