(NAGRADA VEČERNICA) Štiri avtorice in en avtor v boju za 26. večernico

02.09.2022 06:00

Za nagrado za najboljše mladinsko delo preteklega leta so nominirani Irena Androjna, Jana Bauer, Nataša Konc Lorenzutti, Maša Ogrizek in Vinko Möderndorfer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nagrada Večernica za najboljše slovensko mladinsko delo se podeljuje od leta 1997. Letos bomo tako podelili že 26. večernico. ​

O nagradi odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika revija Otrok in knjiga, Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc (od leta 2016 Društvo za humanistična vprašanja Argo), Večer, Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s Slovensko sekcijo IBBY. Članice žirije za letošnjo večernico so Melita Forstnerič Hajnšek, dr. Dragica Haramija (predsednica), Darka Tancer-Kajnih, Alenka Urh in Barbara Zorman.

Irena Androjna 
Vekoslav Rajh
Jana Bauer
Tihomir Pinter
Nataša Konc Lorenzutti
Andrej Petelins_ek
Andrej Petelinsek
Vinko Möderndorfer  

Članice žirije so ocenile dela in podale kratke opisne ocene knjig. Z glasovanjem o nadaljnji obravnavi del je bil izoblikovan ožji nabor dvanajstih knjig enajstih avtorjev in avtoric. Žirija ugotavlja, da je letošnja literarna bera zelo kakovostna in raznolika. Obravnavanih je bilo nekaj odličnih slikanic, realističnih romanov in pesniških zbirk. Izrazito je treba pohvaliti fantastično in fantazijsko daljšo prozo, ki je v preteklih letih ni bilo veliko. Žirija je presojala dela uveljavljenih avtorjev in tistih, ki so v pisanju otroške in mladinske književnosti nova imena. Žirija je prav tako predlagala seznam kakovostnih literarnih del za otroke in mladino za razstavo Večerničina literarna bera 2022, ki bo na ogled v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Med kakovostnimi besedili velja izpostaviti tematiko socialne občutljivosti, ki jo razvijajo avtorice in avtorji v različnih književnih vrstah in je v zadnjem času še kako pomembna za človečnost, premagovanje ekonomske neenakosti, demokratičnost in vključujočo družbo, je še izpostavila žirija.

Irena Androjna: Modri otok

Ilustrirala Eva Mlinar.

Ljubljana: Mladinska knjiga, 2021

Mladinska knjiga

Na otoku v Jadranskem morju, ki je (ima zemljevid) in ga ni (kot geografski prostor), se v poletnih počitnicah znajde skupina otrok, udeležencev raziskovalnega tabora. V tipično pustolovsko temo robinzonade se ves čas vpleta slutnja nadnaravnega. Otroci, udeleženci tabora, odkrivajo in razkrivajo preteklo življenje na otoku, kar je povezano z magičnimi silami, in nespodobne kapitalske posege v naravno okolje, kar je povezano z ekološko problematiko. Roman lahko beremo kot alegorijo o odraščanju, o pasteh, ki prežijo na mladega človeka – še toliko bolj, če v sebi nosi rane iz primarne družine.

Jana Bauer: Kako objeti ježa

Ilustriral Peter Škerl. Ljubljana:

KUD Sodobnost International, 2021

Slikanica je izšla pri založbi KUD Sodobnost International.
KUD Sodobnost International

Spokojni začetek slikanice – jež se zadovoljno sprehaja po gozdu – se preobrne v zaporedje zabavnih pripetljajev, ki jih sproži želja, pravzaprav nuja, po objemu. Ko se po številnih neuspehih jež že vdaja obupu, mu na pomoč priskoči Lisjak – tudi on ni to, kar se zdi na prvi pogled – v vrsti nadvse izvirnih in ustvarjalnih poskusov. Presenetljivim obratom sledi presenetljiv konec, ki pokaže, da imamo tisto, kar obupano iščemo, pogosto tik pred nosom.

Nataša Konc Lorenzutti: Tronci Ilustrirala Ana Zavadlav.

Ljubljana: Mladinska knjiga, 2021

Mladinska knjiga

V kratkem romanu se bralcu odstira pripoved o Izidorju, iznajdljivem dečku z bujno domišljijo, ki si za premagovanje osamljenosti in dolgčasa priskrbi namišljenega prijatelja Troncija. Ko iz kartona izdela še imeniten telefon, lahko Troncija ves čas kliče in mu pripoveduje o svojem vsakdanjiku, o starših, sošolcih in prijateljih. In o medvrstniškem nasilju pa o tem, kako si želi bratca ali sestrico, in o maminem spontanem splavu. Avtorica se subtilno loteva različnih, tudi resnejših plati življenja in jih predstavi na otrokom prijazen način, zato pripoved prevevajo toplina, igrivost in humornost.

Vinko Möderndorfer: Sončnica

Ljubljana: Mladinska knjiga, 2021

Mladinska knjiga

Dva prvoosebna pripovedovalca, Voranc in Ajda, predstavita različna pogleda na isti problem, zasti na brezdomko Sončnico. Mladostnika končujeta osnovno šolo, sta najboljša prijatelja, na koncu pa se njune poti za vedno razidejo. Roman odpira pomembna vprašanja o bivanju, ne le na nivoju življenja, temveč globljega smisla: kdo je marginalec, ali je lepa hiša dovolj za srečo, kaj je ljubezen, zakaj odrasli lažejo … "V resnici je brezdomec vsak, ki ga nihče nima rad," je ugotovila Ajda.

Maša Ogrizek: Lisičja luna

Ilustrirala Tina Dobrajc. Dob: Miš založba, 2021

Ilustrirala Tina Dobrajc, Miš založba, 2021
Miš Založba

Pet otroških protagonistov Lisičje lune so različne usodne nesreče ponesle v zimzeleni gozd, kjer se začnejo spreminjati v živali. Domov se lahko vrnejo le, če jim uspe pred vznikom dveh polnih lun najti pot iz čarobnega medsveta, ki ga čuvajo štirje živalski varuhi in duhovna vodnica Ta rogata. Ob napetem dogajanju knjigo odlikuje skrivnostno vzdušje zimzelenega gozda, prežetega z elementi mitskega in magičnega, ki bralce zapelje v premišljevanje o onostranstvu, smrti, odraščanju, skupnosti. Knjiga bralca vodi v svet, kjer je tema strašna in blagodejna obenem in kjer izgube ter rane prežari svetloba prijateljstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta