Nagrajen projekt Tržnica Ptuj

mh, sta
07.06.2021 18:00
Plečnikovo nagrado za leto 2021 so prejeli Tomaž in Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, Ana Kučan in Luka Javornik
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tržnica Ptuj Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Na vrtu Plečnikove hiše so včeraj podelili letošnje Plečnikovo nagrado in Plečnikove medalje. Strokovno žirijo so sestavljali Matija Bevk (predsednik), Martina Malešič, Boris Matić, Matej Nikšič in Rok Žnidaršič.

Nagrado so prejeli Tomaž in Lena Krušec, Vid Kurinčič, Zala Likavec Perovšek, Ana Kučan in Luka Javornik za Tržnico Ptuj. Projekt Tržnica Ptuj so nagradili zaradi jasne in izjemno kvalitetne arhitekturne artikulacije, celostnosti zasnove, ki dobro deluje na vseh nivojih, od umestitve v prostoru do detajla ter očitne sposobnosti, da razvija nujno potreben socialni prostor mesta. Ne gre samo za vzpostavljanje programa nove tržnice v mestu, temveč za celovito prenovo odprtega javnega prostora mesta Ptuj, so zapisali v utemeljitvi.

Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo so prejeli Maruša Zorec, Ana Merklin, Uroš Rustja in Martina Tepina za Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana. Plečnikovo medaljo za pomembno delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike je prejela Petra Čeferin za knjigo The Resistant Object of Architecture. Lacanian Perspective, ki je izšla pri britanski založbi Routledge. Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture sta prejela Jurij Kobe in Maja Kovačič za prenovo mežnarije in stalno postavitev razstave na Svetem Urhu pri Ljubljani.

Skupina Nonument/Nonument Group (Neja Tomšič, Miloš Kosec, Martin Bricelj Baraga in Nika Grabar) je prav tako prejela Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Skupina se ukvarja z nonumenti, skritimi, zapuščenimi, nezaželenimi in propadajočimi stavbami, spomeniki in javnim prostorom, katerih simbolni pomen se je zaradi sprememb političnega ali družbenega konteksta spremenil ali celo izničil.

Študentsko Plečnikovo priznanje je prejel Rok Primažič za magistrsko delo Strukture sobivanja, projektna študija tipologije ljubljanskih študentskih domov, povezanih z mestom. (mh, sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta