Največ predstav se neposredno ali posredno dotika druge svetovne vojne

P. V.
27.03.2024 06:00

V Prešernovem gledališču Kranj se bo jutri s premiero Prežih-Lorencijevega Boja na požiralniku začel 54. Teden slovenske drame.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava Juriš v SLG Celje
Jaka Babnik

Letošnji, 54. Teden slovenske drame (TSD) bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki ju je oblikovala selektorica Alja Predan, ponudil dvanajst predstav. Tradicionalno se bo začel jutri, 27. marca, ob svetovnem dnevu gledališča, in bo trajal do 9. aprila. Na odprtju bodo podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Združenje je igralsko nagrado Marija Vera za življenjsko delo namenilo dramskemu igralcu Željku Hrsu, nagrado Polde Bibič za življenjsko bo prejela Draga Potočnjak. Podelili bodo tudi nagrade za dveletno obdobje. Otvoritvena predstava bo premiera Prežihovega Boja na požiralniku, ki ga je zrežiral Jernej Lorenci, producenta pa sta Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj.

Dvakrat več predstav, dvakrat manj dramatikov ali dramatičark

Alja Predan je na tiskovni konferenci pred začetkom festivala spomnila, da je pred 15 leti že bila dve leti selektorica TSD. Če si je takrat ogledala približno 35 predstav, narejenih po slovenskih dramskih tekstih, si jih je tokrat 66. A takrat so bile vse predstave, ki si jih je ogledala, podpisane z imenom in priimkom dramatika ali dramatičarke, tokrat pa je takšnih bilo le 16. Uprizoritve na letošnjem festivalu so večinoma plod kolektivnega avtorstva.

Tematsko se neposredno ali posredno dotikajo druge svetovne vojne, njihova izpovedna, estetska in idejna dimenzija pa neizpodbitno pričajo o izjemni zrelosti najmlajše in zgodnje srednje generacije avtoric in avtorjev ter režiserk in režiserjev, ki sta z velikim zamahom "prevzeli vajeti tradicionalno izvrstnega slovenskega gledališča".

Skoraj skrb vzbujajoče malo dramskih besedil

Že pred časom so razglasili tudi nominirance in nominiranke za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika/dramatičarko. Predsednik žirije Rok Andres je ob tem zapisal: "Strokovna žirija, to pot mednarodnega značaja, je ob branju spoznavala svetove, imaginarije in stališča najrazličnejših predpostavk. Opažamo, da se količina besedil na natečaju postopno zmanjšuje ali da njihovo število stagnira. Letos smo brali skoraj skrb vzbujajoče malo besedil. A vendar: slovenska dramatika ne izginja, je v očitnem trenutku sprememb, iskanju novih jezikov, pogumnejših stališč.

Osrednja značilnost vseh besedil in predvsem nominiranih avtoric in avtorjev je njihova mladost. Mladi val, ki je preplavil letošnji natečaj, si želi drugačnih, bolj odprtih form; spodbujajo, iščejo nove gledališke jezike za nove načine uprizarjanja. Močan estetski in vsebinski moment je postdigitalni svet, ki bistveno določa našo civilizacijo, prepoznavamo ga tudi v spremenjenih načinih komunikacije, pri kateri digitalne logike ali rešitve prevzemajo osrednji način sporazumevanja. Avtobiografsko (tudi: prvoosebno) je vedno predvsem v občutljivosti za probleme sodobnega časa. Vsa nominirana besedila so izredne kvalitete, imajo močne avtorske glasove, obravnavajo različne družbene in osebne teme, vstopajo v dialog in imajo močan odrski potencial."

Predstava Pohorski bataljon je koprodukcija Mestnega gledališča ljubljanskega in Mestnega gledališča Ptuj.
Marko Pigac/mp

Na sklepni slovesnosti bo znano, kdo bosta dobitnika Grumove nagrade in nagrade za mladega dramatika/dramatičarko, podelili bodo še nagrade za najboljše uprizoritve ter nagradi Društva gledaliških kritikov in teatrologov. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo prejme Marinka Poštrak, dramaturginja in dolgoletna umetniška vodja Prešernovega gledališča, priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke pa Zala Dobovšek.

Poleg osrednjega tekmovalnega in spremljevalnega programa bo TSD ponudil bogat dodatni program, ki ga je predstavil pomočnik direktorja kranjskega gledališča Rok Bozovičar. Med drugim v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) pripravljajo okroglo mizo z naslovom Kje se potika dramatika za otroke in mladino?

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) bo že tradicionalno predstavila bralne uprizoritve kratkih dramskih del študentov dramaturgije in gledališke režije, v sodelovanju z AGRFT in Slovenskim gledališkim inštitutom (Slogi) pa organizirajo dneva nominirancev za mladega dramatika in nagrado Slavka Gruma. Z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pripravljajo pogovor z naslovom Kdo se boji dramatike? in kritiško delavnico.

Delovna skupina ZDUS-a in Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev je na podlagi rezultatov ankete o spolnem nadlegovanju oblikovala certifikat Iskra, ki delodajalcem in drugim deležnikom omogoča potrditev zaveze k ničelni toleranci do spolnega nadlegovanja in nasilja. Certifikat Iskra bo javnosti prvič predstavljen na Tednu slovenske drame. "Pripravili smo zares prekipevajoč in raznolik dodatni program s posebno pozornostjo na vključevanju mlajših ustvarjalcev in razvoju dramske ustvarjalnosti ter mednarodnega sodelovanja - letošnja izvedba je tako zaokroženo zasnovana od vsebin za mlajša občinstva, delavniških izpopolnjevanj in strokovnih srečanj do koncertnega druženja," je še napovedal Bozovičar.

Prizor iz predstave Druga preteklost v SLG Celje
Uroš Hočevar/Kolektiff
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta