Nobelova nagrada za literaturo francoski pisateljici Annie Ernaux

P. V.
06.10.2022 13:23

Švedska akademija je objavila letošnjo nobelovko za književnost. Francoska književnost se nad deležem v nobelovski beri res ne more pritoževati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Annie Ernaux 
EPA

Nobelovo nagrado za književnost letos prejme francoska pisateljica Annie Ernaux. Švedska akademija je objavila, da nagrado prejme "za pogum in ostrino, s katerima razkriva korenine, odtujenost in kolektivne omejitve osebnega spomina".

Annie Ernaux ne v Franciji ne po svetu ni neznanka, vendar se zdi odločitev akademije vseeno presenetljiva. Francoska književnost se namreč nad deležem v nobelovski beri res ne more pritoževati, v tem tisočletju je to že tretja nagrada, ki gre v ta del Evrope. Leta 2008 jo je dobil Jean-Marie Gustave Le Clézio, 2014. pa Patrick Modiano.

Annie Ernaux literarna javnost pozna že od sedemdesetih let, ko je objavila avtobiografski roman Les Armoires vides (angleški prevod je izšel pod naslovom Cleaned Out). Avtobiografsko pisanje je ostalo njena stalnica, s specifičnim kombiniranjem zasebnega in javnega je tako popisala lastno življenje in življenja svojih prednikov, vključno z boleznimi, na primer Alzhaimerjevo ali rakom na dojki.

V slovenskem prevodu je leta 2010 pri Didakti izšel njen najbolj prevajani in nagrajevani roman z naslovom Leta (2008), zanj je bila nominirana za mednarodnega bookerja, dobila pa je najpomembnejšo italijansko nagrado Strega. Na portalu Dobre knjige je Miša Javornik iz Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec Leta tako opisala: "Avtorica prek množice kulturno specifičnih elementov pričara svojevrsten vpogled v francosko družbo po 2. svetovni vojni vse do danes. Delo ni razdeljeno na poglavja – vlogo mejnikov igrajo fotografije in posnetki. (...) Obdobja povežejo s pesmimi, ljudi z načinom oblačenja, politiko s pomembnimi prelomnicami in generacije z družbenimi gibanji, pri čemer pripoved ves čas spreminja naravo iz zasebne v kolektivno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta