Novi odzivi na odstop Igorja Samoborja: "Sedanja oblast deluje kot bager. Ampak v ljudeh je moč ustvarjalne energije"

Odziva prvakinje SNG Drame Ljubljana Saše Pavček in predsednika Združenja dramskih umetnikov Slovenije, člana kolektiva ljubljanske Drame Borisa Mihalja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vendarle so se tudi nekateri igralci Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana odzvali na odstopno izjavo direktorja osrednjega slovenskega gledališča Igorja Samobora.

Boris Mihalj

Igor Napast

O prihodnosti kulture se ne razpravlja

"Zaposleni na področju umetnosti in kulture že desetletja nimajo omogočenega enakopravnega dostopa do predstavnikov upravljavca, ki odloča o njihovih življenjskih vprašanjih v družbeni in delovni skupnosti. Ne spoštljivega, pomembnosti področja umetnosti in kulture primernega odnosa s strani predstavnikov ljudstva, zbranih v različnih sebi zadostnih zajemih političnih strank, ki vzpostavljajo vsakokratne, trenutne oblasti. V predvolilnem obdobju se o prihodnosti kulture, bolje, o načrtih in vizijah razvoja umetnosti in kulture v javnosti ne razpravlja. Politične stranke, pozvane z desetimi zastavljenimi vprašanji, da predstavijo svoja stališča in videnja na to temo, se ne odzovejo. Niti ena! Podobno velja za medije. Novica o odstopu ravnatelja je zgolj prvovrstna poslovna priložnost. Kaj se za njo skriva in katere reči/rabote prikriva, pa predstavlja kislo jabolko, v katerega ni posrečeno zagristi, plod, ki ne prinaša koristnega dobitka.

Položaj zapostavljenega, nevidnega, neenakopravno obravnavanega posameznika je boleč. In pomeni zavrnitev. Odklonitev, ki z napovedanim zamikom nujne in že dogovorjene obnove Drame, ki je ob zavlačevanju projekta izgradnje Narodne univerzitetne knjižnice, NUK II dobesedno obsojena na propad in ki predstavlja ponoven nesprejemljiv odklon od družbenega dogovora, sklenjenega ob izraženi zahtevi po skupni državi pa pomeni zavrnitev nuje po ohranitvi in osvetlitvi kvalitativnih identitet nacije.

Očitno je, da je tridesetletna politična pot prilaščevalcev spomina, vrednot, skupnega dobrega in lastnine, globoko ožrla temelj skupnosti, njenih ljudi, ki se upravičeno in vse glasneje sprašuje, koliko še lahko zdržimo. Zato naj bo umik ravnatelja Igorja Samoborja priložnost, da se javnost seznani s celostno problematiko delujočih na področju umetnosti in kulture v državi, pozove karierni razred politikov k odgovornemu ravnanju do skupnega dobrega, k enakovrednem spoštovanju vseh sodržavljanov in k zahtevi po prevladi strokovnosti nad nestrokovnostjo in k izbrisu neotesanosti iz političnega prostora.

Več kulture in ustvarjalnosti pomeni več svetlobe med ljudmi in boljšo, bolj zdravo, človekovemu potencialu primerno skupno prihodnost."

Saša Pavček

Andrej Petelinšek

Skrajni čas že pred dvajsetimi leti

Saša Pavček, prvakinja Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana: "Stavba SNG Drama Ljubljana je bila dotrajana že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. To vedo vsi, ki so jo obiskovali, pa tudi iz lastne izkušnje vem, saj sem takrat začela tam igrati. Že takrat je klicala po prenovi! Kolikor mi je znano, so bili pred dvajsetimi leti narejeni vsi načrti, že takrat je bil skrajni čas. Toda nobena vlada do danes ni speljala prenove. To pove vse o tem, koliko je politiki kultura pomembna. Kaže se tudi, koliko je vsaka nova vlada sposobna spoštovati in nadaljevati tisto, kar je bilo že narejeno, in stremeti k ciljem, ki so za vse državljane in državljanke dobri. Kultura je temelj. Tako se poleg stavb kulturne dediščine danes ruši tudi kultura medsebojnih odnosov na vseh nivojih. Sedanja oblast deluje kot bager. Ampak v ljudeh je moč ustvarjalne energije, ki povezuje in spoštuje. Preporod v svetlobo je nujen in vanj verjamem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta