Od prazgodovine do minimalizma

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
14.05.2019 10:06

Od četrtka, 16., do sobote, 18. maja, pod šotorom na trgu in še kje. Največji zvezdniki letošnjega festivala avstralski The Necks

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Gombač igra na tidldibab.
Uroš HoČevar

Tretji majski konec tedna je po že kar dolgi in nadvse uspešni tradiciji rezerviran za prvi jazzovski festival v sezoni tovrstnih dogodkov na prostem. 24. Jazz Cerkno se bo odvijal od četrtka, 16., do sobote, 18. maja. Kot je že v navadi, bodo osrednji dogodki potekali pod šotorom na "Starem placu", Trgu prekomorskih brigad sredi kraja, ter v tamkajšnjem muzeju, glasbeni šoli, mladinskem kulturnem centru in po ulicah. Jazz v Cerknem zveni drugače, pravijo prizadevni organizatorji. Precej k temu gotovo pripomore tudi pristno družabno vzdušje malega kraja, ki očitno živi s prireditvijo, kamor sodelujoči glasbeniki nimajo navade le priti, odigrati in takoj oditi, ampak praviloma vsaj kak dan ostanejo in se družijo z obiskovalci.
Na likovni razstavi, ki je festivalska stalnica, se bo prvič predstavil tuji umetnik, japonski ilustrator Takao Fujioka, s ciklom Jazz v črtah in barvah. Okrogla miza revije Muska v soboto opoldan, vodil jo bo Ičo Vidmar, se bo tokrat ukvarjala z odnosom med glasbo in občinstvom. Tradicija so tudi delavnice, posvečene v naravi nabranim užitnim rastlinam (vodi jo Dario Cortese, tudi povezovalec koncertnega programa), glasbeni fotografiji (Žiga Koritnik), raziskovanju glasbe za mlade (Dre Hočevar in Gašper Livk) in zvokom okolja (Boštjan Perovšek). Nekaj prav posebnega bo letošnja otroška delavnica tradicionalnega (in najbrž tudi skozi jazzovsko improvizacijo predrugačenega) pritrkavanja, ki jo bosta vodila Petra Vidmar in Boštjan Gombač.
Nagrajenec Prešernovega sklada Gombač, sicer nadvse plodovit pihalec in multiinstrumentalist, bo tudi solist uvodnega koncerta s trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije, na katerem bo med drugim igral na tidldibab - repliko domnevno najstarejšega glasbila, neandertalčeve piščali, odkrite na bližnjem arheološkem najdišču Divje babe. Sledil bo švicarsko-nemški trio Stoffner/Lovens/Mahall. Za sklep četrtkovega večera bo z novim slovensko-italijanskim kvartetom Rotten GirlZ nastopil kitarist Samo Šalamon, a tokrat kot basist.
Petkov večer bo ob deseti obletnici svojega delovanja odprl sekstet Koromač iz Vrtojbe z gosti. Sledil bo ameriški kvartet Elder Ones pod vodstvom vokalistke Amirthe Kidambi. Za konec bo nastopil basist Luc Ex, stari znanec slovenskih in svetovnih odrov, soustanovitelj legendarnega nizozemskega umetniškega kolektiva The Ex, ki mu bodo delali družbo prav tako znani glasbeniki Rachel Musson in Ab Baars (saksofoni) ter Hamid Drake (bobni). V poznih urah bo v bližnjem baru in in glasbenem klubu Pr' Gabrijelu nastopila še srbska skupina Tapan.
Komorni recital v glasbeni šoli bo v soboto popoldan pripravil ameriški čelist Daniel Levin, ki se kot solist prvič predstavlja v Sloveniji. Za uvod v večerno dogajanje pod šotorom bo zaigral mednarodni trio improvizatorjev mlajše generacije Fish Wool. Sledila bo - po dolgem času v naših krajih - najbolj zvezdniška zasedba letošnjega sporeda, avstralski trio The Necks, ki izvaja zelo samosvojo glasbo na meji med sodobnim eksperimentalnim jazzom in do zadnje potankosti dodelanim minimalizmom. Za bolj živahen in plesno obarvan zaključek festivala pa bo poskrbel italijanski oktet Maistah Aphrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta