Odmev poletja: Od klasicizma do 20. stoletja

mh
20.08.2024 05:05

Tradicionalni festival komorne glasbe v mariborski kulturni četrti Minoriti med 24. in 31. avgustom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrednja glasbenica festivala Božena Angelova 
Carpe artem

Že nekaj let konec poletja v Mariboru ne moremo več govoriti o kulturnem mrtvilu. Za kakovostno ponudbo klasične glasbe v mestu zadnja leta poskrbijo tisti, ki več kot desetletje prirejajo odmevni cikel Carpe artem. Društvo za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor pripravlja že četrto edicijo festivala komorne glasbe Odmev poletja. V Kulturni četrti Minoriti Maribor bo med 24. in 31. avgustom pet koncertov komorne glasbe s programom od klasicizma do 20. stoletja.

Osrednja glasbenica festivala bo violinistka Božena Angelova, profesorica asistentka na salzburškem Mozarteumu. Slišali jo bomo nastopiti na treh koncertih – z godalnim sekstetom in deli Mozarta in Brahmsa, s klavirskim triom in programom Ravela, Janačka in Šostakoviča ter v projektu Mladi kolegi; na njem pripravlja program s študenti ljubljanske Akademije za glasbo, graške Univerze za umetnost in mariborskega Konservatorija za glasbo in balet. Na tem koncertu bomo lahko slišali tudi dve prvonagrajenki tekmovanja TEMSIG - klarinetistko Samanto Škorja in hornistko Saro Hartman. Pozornost publike bo zagotovo pritegnil tudi koncert priznanega harmonikarja Marka Hatlaka, ki pripravlja program s svojim nekdanjim profesorjem Francem Žibertom, brez dvoma pa bo pritegnil pozornost tudi Pihalni kvartet ChAt, ki pripravlja lahkotnejši program v dopoldanski senci Odra pod hrastom. V družbi komornih zasedb se bodo predstavili še v Salzburgu delujoča pianistka Minka Popović Ganev pa violinistki Maja Peternel in Helena Urbanc – slednja je dijakinja mariborskega konservatorija, violisti Roberto Papi, Andrej Feguš in Živa Grmovšek, violončelisti Nikolaj Sajko, Gregor Fele in Ariel Atanasovski, flavtistka Melanija Pintar ter klarinetisti Domen Marn, Tomaž Adamič in Matija Božnik.

Letos bodo v društvu Amadeus že tretjič sodelovali z ustanovo Nazaj na konja, 8. septembra bo na odru Konjeniškega parka Starošince ponovljen koncert pihalnega kvarteta, dva koncerta pa nastajata v sodelovanju z ustanovo Imago Sloveniae. Cikel financirata ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta