Odzivi na odstop Igorja Samobora: "To kaže na nezmožnost sodelovanja z ekipo na ministrstvu, ki deluje samozadostno in prevzetno"

Petra Vidali
23.11.2021 15:25

Kaj pravijo direktorji drugih gledaliških institucij Uroš Korenčan, Tibor Mihelič Syed, Jure Novak, Tina Kosi in Aleš Novak? Aktiv delavk in delavcev v kulturi ministra Vaska Simonitija poziva k odstopu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Igor Samobor v dotrajani osrednji gledališki instituciji na začetku mandata

Tit Kosir

Včeraj je z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana odstopil Igor Samobor. V odstopni izjavi je povsem jasno navedel razloge za odstop: odstopil je zato, ker je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija zaustavilo postopke, ki naj bi privedli k začetku prenove dotrajane in nevarne stavbe ljubljanske Drame.

Za odziv smo prosili nekaj igralcev v ljubljanski Drami ter nekaj direktorjev gledaliških hiš in drugih nacionalnih kulturnih inštitucij ter predsednico Nacionalnega svet za kulturo. Nekateri se sploh niso odzvali, drugi so nas zavrnili, tretji bi z odzivom še počakali, ker menijo, da za zdaj nihče ne vem, kaj se je zares dogajalo na relaciji ljubljanska Drama-ministrstvo za kulturo oziroma na relaciji Igor Samobor-Vasko Simoniti. Vseeno pa nekaj odzivov smo dobili.

Direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed se je odzval tako: "Po več kot enem letu trošenja energije, znanja in časa, ki so/smo ga direktorji in kulturni producenti zapravili za poizkuse vzpostavitve vsaj minimalnega dialoga z oblastniško samovoljo na ministrstvu za kulturo, je sedaj preprosto preveč dragocena postala prav vsaka beseda, s katero bi poizkušali opisati nove neumnosti, ki jih tam počno. Igorjev odstop je simptom teh neumnosti, in ga kot takšnega seveda obžalujem. In ljubljanska Drama je nedvomno nacionalna infrastrukturna prioriteta številka ena. O tem ni več kaj debatirati."

Direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak pravi: "Nedopustno je, da ministrstvo zavlačuje postopke v zvezi z že leta kritično nujno obnovo ljubljanske Drame, simbolno in umetniško osrednje slovenske gledališke institucije. Odstop gospoda Samobora razumem, kot razumem tudi občutek nemoči v stiku z nerazumevajočimi ali ignorantskimi oblastniki. Žal pa odstop odpira vrata za še eno v seriji politično in ne strokovno motiviranih kadrovanj v državnih kulturnih institucijah."

Uroš Korenčan, direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana in predsednik kolegija direktorjev slovenskih gledališč pravi: "Odločitev Igorja Samoborja, da odstopi z mesta ravnatelja SNG Drame Ljubljana, je zares presenetljiva. Ne zato, ker za odstop ni razloga, ampak predvsem, ker ga poznamo kot odločnega in vztrajnega.

To kaže na brezupnost okoliščin, v katerih delamo, na nezmožnost sodelovanja z ekipo na ministrstvu, ki deluje samozadostno in prevzetno.

Upravljavci javnih sredstev se obnašajo, kot da so proračunska sredstva njihova in se stvari dogajajo po njihovi milosti in po njihovi zaslugi. Vse preveč radi pozabljajo, da so gledališča delovala še pred osamosvojitvijo, še pred vzpostavljanjem ministrstva za kulturo. Sredstva državnega proračuna upravljajo slabo in zato ne odgovarjajo, z zanemarjanjem javne kulturne infrastrukture pa povzročajo nižanje vrednosti javnega premoženja in nepovratno škodo kulturnemu sektorju.

Domnevam, da gre za nepreklicen odstop in zgolj upamo lahko, da bo vlada vodila postopke imenovanja novega vodstva ustrezno in pregledno."

Upravnica Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tina Kosi je bila jedrnata: "Moje splošno mnenje je, da kmalu ne bo več nikogar pri zdravi pameti, ki bi hotel kandidirati na takšno funkcijo."

Direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak je povedal: "Vsi, ki imamo radi gledališče, si želimo predvsem, da bi se prenova SNG Drama čim prej začela, da bi lahko gledali dobre predstave v novih, ustreznih prostorih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta