Platforma z vrhunskimi plesnimi umetniki

kr
31.08.2022 13:54

16. Platforma sodobnega plesa do nedelje v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
dragON aka Phoenix  
Sonja Stavrova

S solo performansom Jana Rozmana Predmetenje, ki je na bienalu sodobne plesne umetnosti Gibanica 2021 prejel nagrado strokovne komisije, se bo danes začela 16. Platforma sodobnega plesa. Do 4. septembra se bo na osrednjem prizorišču, v Lutkovnem gledališču Maribor, zvrstilo pet plesnih in glasbeno-gibalnih predstav, program pa, letos na kar devetih prizoriščih, dopolnjujejo še igriva gibalna intervencija na prostem, umetniške delavnice, javna razprava in plesni filmi.

Festival Platforma sodobnega plesa bo letos ob pretežno slovenskih plesnih ustvarjalcih gledalcem ponovno ponudil tudi vrhunske plesne predstave z mednarodno uveljavljenimi umetniki. Rdeča nit festivala bo igrivost kot metafora bivanja in kreativnosti. "Zanima nas, kako kreativna igrivost vstopa v umetnost in obratno," izpostavlja Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja festivala.

Pred nocojšnjo predstavo Predmetenje bo bila na sporedu, v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom, plesno-gledališka predstava Povodni mož Ambrož v izvedbi Andreja Rozmana Roze in Natalije Manojlovič Varga. Eden od vrhuncev letošnjega programa bo koreografsko delo, slikovita predstava dragON aka Phoenix makedonsko-bolgarskega umetniškega kolektiva Steam room. Steam room je kolektiv treh umetnikov, ustvarjajo ga Aleksandar Georgiev - Ace, Zhana Pencheva in Darío Barreto Damas, koreografi/plesalci, ki aktivno delujejo na lokalni in mednarodni ravni.

Organizatorji izpostavljajo še predstavo Forecasting, "dramaturško-koreografsko serialko za laptop in človeško telo", v kateri Barbara Matijević in Guissepe Chicco kreativno prepleteta videoposnetke s plesom, gibom in glasom. Obe omenjeni predstavi bosta na sporedu v soboto, 3. septembra. Festival bo v nedeljo zaključil plesno-glasbeni spektakel Fusion reactor režiserja, koreografa in plesalca Žigana Krajnčana. Energična predstava z lastno avtorsko glasbo združuje performans, ples in koncert. Scenski spektakel je bil premierno predstavljen maja letos v Kinu Šiška in je povsem očaral gledalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta