Pomembno arhitekturno priznanje za Muslimanski kulturni center v Ljubljani

sta
25.03.2021 15:58
Ljubljanska džamija prejemnica nagrade portala ArchDaily v kategoriji verskih objektov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Svetovni portal za arhitekturo ArchDaily, ki že dvanajst let izbira objekte leta s pomočjo bralcev, je letos izmed nekaj tisoč predlogov izbral 15 zmagovalcev, ki so prejeli nagrade za najboljše arhitekturne rešitve. Med njimi je tudi Muslimanski kulturni center v Ljubljani, ki je nagrajen v kategoriji verskih objektov.

Kot piše na portalu ArchDaily, ne verjamejo v nujnost strokovnih žirij za presojanje o kakovosti arhitekture. Zaupajo svojim bralcem, da bodo izbrali objekte, ki zaradi svoje lepote, domiselne zasnove, kreativnosti ali namembnosti predstavljajo najboljše arhitekture leta.

Muslimanski kulturni center v Ljubljani so zasnovali v arhitekturnem biroju Bevk Perović arhitekti. Kot je povedal arhitekt Matija Bevk, so njegovo gradnjo videli tudi kot priložnost, da tedaj degradirano območje prestolnice vrnejo v uporabo mestu. Zato so ga zasnovali kot odprto strukturo, kjer med seboj različni objekti tvorijo javni prostor, ki se odpira na ulico.

Leta 2020 so Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss zanj prejeli Plečnikovo nagrado. Kot je tedaj v utemeljitvi zapisala žirija, so avtorji s projektom ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta