Pranger: premikanje na boljše

Aljaž Koprivnikar
02.06.2019 12:58

Pred Prangerjem, evropskim festivalom refleksije in prevoda poezije, objavljamo izbor in razmislek izbranih kritikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasja Jager

Pri letošnjem izboru sem podobno kot v preteklih letih želel izpostaviti tiste izmed poetik, ki vidno izstopajo iz slovenske poezije in so bile izdane v zadnjem letu. Če pesniško bero v letu 2018 primerjam z lanskoletno, je bila letina nekoliko manj izrazita, kar je prepisati tudi temu, da so nekatere izmed težko pričakovanih pesniških zbirk izšle z zamikom, že v letu 2019, hkrati pa je viden tudi manjši izbor poezije pri slovenskih založbah, kar gre morebiti prepisati tudi prihodnji negotovi finančni podpori. Med mnogimi pesniškimi naslovi z letnico 2018 sem tako v trojico osebno najljubših uvrstil izjemno premišljen in raznolik pesniški prvenec Varje Balžalorsky Antić, dolgo pričakovano nadaljevanje poetike Kaje Teržan ter vedno svežega in presenetljivega Jureta Jakoba, ki jih med seboj družijo raznolike poetike, a hkrati upanje, da je s pesniškim jezikom možno premakniti stvari (na boljše).

Klobuk Vere Revjakine B. 

"zato pridi ustvarit neznani prostor za grlo/pa razsuj po njem svojo skrb/za prepoznavno resničnost/če ti je ne dajem oprijemljivo v nihanju/napni srčne prekate/razvajeno očesno mreno postrgaj/naj bo to kraj za preboj"

Lakota

"Sinoči sem verjel,/da nekateri trenutki minejo,/če jim pustiš čas./Danes je moja vera slaba./Nekateri trenutki/poženejo korenine in se razraščajo,/dokler ne izčrpajo zadnje stotinke časa."

Jure Jakob 
Mariborska Knjižnica

Krog

"Toda o tem se raje/pogovarjaj z drevesi. // Ona namesto zgodovine/beležijo kroge, v katere/so ujete duše."

Kaja Teržan, lanska Jenkova nagrajenka 
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta