Praznik čezmejne ustvarjalnosti bo

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
01.09.2020 14:47

Improvizacija v glasbi, a tudi v organizaciji. Od 3. do 5. septembra v Šmartnem v Goriških brdih in na gradu Dobrovo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg tradicionalnega prizorišča v Šmartnem bo del festivala na gradu Dobrovo.
Damijan Toplak

Tik pred razglasitvijo epidemije covida-19 je kazalo nadvse spodbudno, predvsem glede sodelovanja velikih svetovnih imen kreativnega sodobnega jazza. Protikoronski omejitveni ukrepi so udeležbo prominentnih gostov iz bolj oddaljene tujine okrnili, izvedbo kreativnih delavnic pod njihovim vodstvom - sicer osrednji del dogajanja - prav tako. A glavno poslanstvo festivala sodobne glasbe v Goriških brdih, ki ga je zasnoval in ga vodi naš priznani tolkalec, skladatelj in glasbeni pedagog Zlatko Kaučič - ustvarjanje (predvsem mladih) glasbenikov na področju med Italijo in Slovenijo s pogledom v Evropo in po svetu - ostaja enako brezmejno kot že na preteklih devetih izvedbah. Jubilejna deseta bo tako v slikoviti srednjeveški vasici Šmartno v Goriških brdih in na gradu Dobrovo potekala od četrtka, 3., do sobote, 5. septembra.
Sodobna ustvarjalna glasba se bo tako spet srečala z drugimi umetniškimi zvrstmi ravno v najpomembnejših trenutkih leta za Brda, v času trgatve. Po otvoritvi v četrtek ob 19. uri v Hiši kulture sredi Šmartnega z umetniško instalacijo, ki jo je pripravil Atej Tutta, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel tolkalec in multiinstrumentalist Marek Fakuč, bo ob 20. uri v cerkvi svetega Martina nastopila italijanska improvizatorka Cristina Zavalloni (vokal). Prvi večer bo zaključil portugalski saksofonist Rodrigo Amador, ki se bo predstavil v duu z Zlatkom Kaučičem.
V petek bo na gradu Dobrovo nastopil Matjaž Bajc Quartet - Matjaž Bajc (kontrabas), Andrej Boštjančič (električna kitara), Žiga Ipavec (bobni in tolkala) ter kot posebni gost saksofonist iz Brazilije Alipio C. Neto. Drugi večer bo zaključil nastop Orkestra brez meja/Orchestra senza confini, ki bo predstavil novi album Live in Nova Gorica. Nastop bosta vodila italijanski kontrabasist Giovanni Maier in Zlatko Kaučič.
V soboto bo na gradu Dobrovo Boštjanov dan - v spomin na Boštjana Cveka (1964-2015), pokojnega ustanovitelja in vodjo festivala Jazz Cerkno - s premierno projekcijo dokumentarnega filma Round Trip avtorjev Mateja Okrogliča in Žige Ipavca. Ob 21. uri bosta nastopila legendarni italijanski flavtist Mssimo de Mattia in slovenski mojster igranja na strunska glasbila Vitja Balžalorsky. Festival bo z nastopom ob 22. uri zaključila slovenska pihalna godba Dej še 'n litro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta