Pred Bologno še knjižni sejem v Leipzigu, tja je odpotovala tudi deseterica slovenskih avtorjev

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
21.03.2024 13:25

Na sejmu, ki v ospredje postavlja avtorje, ne pa trženje z avtorskimi pravicami, se kot častni gostji s skupnim jezikovnim in kulturnim območjem letos predstavljata Nizozemska in Flandrija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemska stojnica v Leipzigu
Filip Singer

V nemškem Leipzigu se danes začenja mednarodni knjižni sejem, ki velja za enega največjih in pomembnejših knjižnih sejmov v Evropi. Njegova značilnost je, da je orientiran na srednjeevropski prostor in da v ospredje postavlja avtorje, ne pa trženje z avtorskimi pravicami. Na sejmu bo s svojo stojnico prisotna tudi Javna agencija za knjigo RS.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa želi leipziški knjižni sejem po težkih letih, povezanih z novim koronavirusom, utrditi svoj pomen spomladanskega sejma v panogi. Prvi podatki vodstvu vzbujajo upanje.

Kot je pred začetkom sejma povedala nova direktorica Astrid Böhmisch, na knjižnem sejmu v Leipzigu poudarjajo raznolikost. "Svoboda, demokracija in raznolikost niso samoumevne, temveč so vrednote, za katere se je treba vedno znova boriti," je poudarila. Sejem, ki bo vrata odprl danes, je prvi pod vodstvom 49-letnice. Lani se je namreč Oliver Zille, ki je sejem vodil vrsto let, nepričakovano umaknil.

V primerjavi s prejšnjim letom se je po pisanju dpa število razstavljavcev z 2085 razstavljavci iz 40 držav nekoliko povečalo. Tudi pri predprodaji vstopnic je viden pozitiven trend glede števila obiskovalcev. Lani so jih sicer na sejmu našteli približno 274.000.

Zadnje dejanje pred Bologno

Javna agencija za knjigo RS (Jak) bo s svojo stojnico prisotna v hali 4. Predstavljene bodo najnovejše knjige slovenskih založb ter aktualni prevodi del slovenskih avtorjev v nemščino. Na sejmu se bo predstavilo tudi deset slovenskih avtorjev, in sicer Nina Dragičević, Erica Johnson Debeljak, Gaja Kos, Nataša Kramberger, Ida Mlakar Črnič, Pino Pograjc, Dušan Šarotar, Jernej Šček, Aleš Šteger in Suzana Tratnik.

Na različnih dogodkih na sejmu in v mestu bodo predstavljali svoje najnovejše prevode v nemščino ter sodelovali na različnih tematskih pogovorih. Jak svoj program pripravlja v sodelovanju z mrežo Traduki, Slovenskim kulturno-informacijskim centrom (Skica) Berlin, literarno hišo v Leipzigu ter češkim literarnim centrom, dogodke s slovenskimi avtorji pa pripravljajo tudi Forum slovenskih kultur ter različni nemški založniki, piše na spletni strani Jaka.

Priprave na štiridnevni sejem.
Filip Singer

Ob sejmu poteka tudi največji evropski bralni festival Leipzig liest (Leipzig bere). Po pisanju dpa bo na 300 lokacijah po vsem mestu ponudil 2800 dogodkov.

Letos se bosta kot gostujoči državi predstavili Nizozemska in Flandrija kot skupno jezikovno in kulturno območje pod geslom "Vse, razen ravnega". Načrtovanih je približno 100 dogodkov z 41 avtorji. Sejem se bo sklenil 24. marca.

Med 8. in 11. aprilom bo Slovenija po lanskem gostovanju v Frankfurtu častna gostja na 61. knjižnem sejmu otroških knjig v Bologni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta