(PRED PREMIERO) Gozdna detektivka, posvečena najstarejšemu hrastu

kr
28.09.2022 15:35

V Lutkovnem gledališču Maribor bo jutri premiera predstave Želodkova skrivnost v režiji Silvana Omerzuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustvarjalci Želodkove skrivnosti, od leve Gregor Prah, Vesna Vončina, Uroš Kaurin, Danilo Trstenjak, Vasko Atanasovski, Metka Jurc in Silvan Omerzu 
LGM

Besedilo za predstavo je napisala Saša Eržen. Zamisel je izšla iz poglabljanja v bogato zakladnico basni in se razvila v zgodbo, ki razširja formo basni, a ohranja nekaj njenih bistvenih značilnosti: duhovitost, slikovitost in nevsiljivo poučnost, so sporočili iz Lutkovnega gledališča Maribor.

"Sredi gozda stoji hrast. Na njem raste en sam želod. Gozdne živali se zbirajo pod drevesom in ga občudujejo. Vsaka misli, da želod pripada prav njej. Žolna, veverica, merjasec in srnjak ga poskušajo doseči, a ker želodek visi na najbolj oddaljeni veji, nihče ne more do njega … Stražijo ga, kljub temu pa želodek čez noč izgine. Živali iščejo krivca, obtožujejo druga drugo in vsaka ima svojo zgodbo o tem, kaj se je zgodilo. Na koncu ugotovijo, da resnica tiči čisto drugje ..." so povzeli zgodbo v gledališču.

Kot poudarja Silvan Omerzu, režiser in avtor likovne podobe, je lutkovno gledališče otroški vstop v umetnost in skupek mnogih umetnosti – likovne, besedne, glasbene in drugih. Zato je pri snovanju predstav za najmlajše vselej pazljiv, da je dovolj natančen in razumljiv; ampak se mu zdi ključno, da otroke ne samo zabavamo, ampak se s predstavo tudi nečesa naučijo ali da se jih predstava dotakne.

Avtor glasbe v predstavi Vasko Atanasovski je pri pisanju glasbe misli na to, da so songi poslušljivi in lahko zapomnljivi, hkrati pa v ritmu, modulaciji presenečajo, da niso preveč enostavni. Pevsko in animatorsko delo opravijo igralci Lutkovnega gledališča Maribor: Metka Jurc, Vesna Vončina, Danilo Trstenjak in Uroš Kaurin oziroma Gregor Prah. Animatorji so tokrat v predstavi popolnoma zakriti, nimajo pripovedovalskih ali drugih vlog na odru. Celi so v črnem, prekriti tudi preko obraza, da lutke zares izstopijo. Omerzujeve lutke so poenostavljena variacija lutk bunraku, ki omogočajo natančno animacijo, poleg teh pa se v predstavi pojavijo tudi lutke avtomati in senčne lutke.

Lektorica je Metka Damjan, izdelovalca lutk in scene Žiga Lebar in Silvan Omerzu, izdelovalec kostumov za lutke Iztok Hrga, oblikovalec svetlobe Miljenko Knezoci in oblikovalec zvoka Mitja Pastirk.

Premiera predstave bo jutri, v četrtek, prva ponovitev pa v soboto.

Režiser in avtor likovne podobe Želodkove skrivnosti je Silvan Omerzu. 
LGM
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta