(PRED PREMIERO) Velika zgodba na preprost način

Petra Vidali Petra Vidali
18.04.2023 14:40

V četrtek bo v Lutkovnem gledališču Maribor premiera lutkovne predstave Buba po slikanici Andreje Peklar,
ki je tudi avtorica vizualne podobe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Buba je predstava za vse, ki se še spreminjajo in rastejo. 
Boštjan Lah

Uprizoritev Buba je nastala po istoimenski slikanici Andreje Peklar, ki je leta 2020 izšla pri KUD Sodobnost International. Lutkovno gledališče Maribor (LGM) je pred tremi leti že produciralo uprizoritev po njeni slikanici Ferdo, veliki ptič. Obakrat je režiserka in avtorica dramatizacije izkušena animatorka Katja Povše.

"Ko Buba prejme pismo, se odpravi na pot, na kateri spoznava vznemirljive značilnosti sveta, katerega del postaja. Buba je univerzalna zgodba o naravi, katere del je tudi človek. In kot se buba razvije iz metulja, tudi otrok odraste. A z odraslostjo se razvoj pri človeku ne zaključuje, saj naše intimne preobrazbe z življenjskimi izkušnjami zmeraj znova vznikajo. Buba je pripoved o učenju in odraščanju, o raziskovanju sveta in o spoznavanju samega sebe," so zgodbo in njen pomen povzeli v LGM.

Pot od gosenice do metulja je seveda ena najbolj razširjenih metafor za transformacijo, prehod, iniciacijo v življenje. Na tiskovni konferenci pred premiero sta avtorica slikanice in vizualne podobe uprizoritve - scene in lutk - ter režiserka izpostavili, da je specifika Bube v njeni navidezni preprostosti. "Nagovorilo me je to, da je lahko velika zgodba povedana na zelo preprost način," je povedala Katja Povše. Andreja Peklar na primer ob tem, ko Buba srečuje živali, ki nosijo jajčeca, ničesar ne razlaga, metafora se nas dotakne na nezavednem nivoju, pravi režiserka. Spregovorili sta tudi o ustvarjalnem procesu. Režiserka si je zamislila velikost odra, število igralcev ..., potem sta izbrali prizore, nekatere razširili ... Scena ponazarja dialog med mikro- in makrokozmosom, okrogli in vrteči se osrednji element (plod ali cvet) simbolizira cikličnost narave in poti - četudi na sprotni ravni seveda ovinkaste in težavne.

V Bubi igrata Barbara Jamšek in Uroš Kaurin, ona "ima preko" Bubo, on vse druge lutke živali, rastline in predmete v uprizoritvi. Vsi liki nosijo s sabo novo življenje in prinesejo eno življenjsko izkušnjo, je povedala režiserka, ki je izpostavila še, da sta animatorja odlična gibalca. Igralca pa sta izpostavila, da se pri režiserki vidi, da je sama odlična lutkarica in torej od njiju ni zahtevala še "tretje in četrte roke".

Premiera bo v četrtek, 20. aprila, ob 19. uri, pred predstavo pa bo odprtje razstave ilustracij Andreje Peklar in likovnih osnutkov za uprizoritvi Ferdo, veliki ptič in Buba.

Bubo priporočajo vsem, ki so dopolnili vsaj dve leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta