(PRED RAZSTAVO) Sine sole sileo Aleša Horvata v galeriji artKIT

KR
23.03.2022 06:00

Umetnik na ogled postavlja svojo najnovejšo serijo "office arta".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Horvat, Sine sole sileo
Artkit

V galeriji artKIT se bo v petek, 25. marca, ob 19. uri odprla razstava Sine sole sileo mariborskega umetnika Aleša Horvata. Odprtje razstave bodo, kot je za Horvatove otvoritvene dogodke značilno, pospremile interpretacije avtorjeve poezije dramskih igralk Mince Lorenci in Maruše Majer ter igralca Primoža Pirnata.

Horvat se je s tako imenovanim office artom (tihožitjem na pisarniški mizi) pričel ukvarjati zaradi pomanjkanja umetniškega materiala, pri čemer je v preteklosti uporabljal odpadni pisarniški material (avtobusne vozovnice, sponke, črtne kode …). "V svojem najnovejšem ciklu Sine sole sileo pa se je poslužil uporabe novih mešanih medijev. Za njegov office art velja torej zanikanje samoumevnosti vsakdanjih predmetov. Avtorju je bilo samoumevno zalivati rože. Čeprav rož sploh ni bilo. Bila je zemlja, natopljena s čajem, namesto glinenega lončka pa luknjasta pločevinka graha. Pod njo brezbrižno skrbno zloženi kvadratasti lističi so čakali, da se vlaga prebije skozi zemljo in pusti sled," so zapisali v Kibli.

"Avtor skozi razstavo niza različne nianse, ne nazadnje tudi s pomočjo barve, ki jo v tem primeru pušča čaj (naj bo to hibiskus, zeleni ali rooibos). Marsikdaj tudi ponovi, da se je za časa opravljanja režiserskega poklica naučil prepoznati težko zaznavne razlike med niansami in stanji, ki jih človek občuti. Sveta ne želi sprejeti črno-belega, kot se včasih zdi, zaradi tega mu dodaja in odvzema barvne odtenke. Nasprotje črno-belemu svetu pa podčrta z naključnostjo, ki jo v samem procesu še kako pozdravlja. Zaradi okoliščin nastanka, ki jih je tako rekoč nemogoče nadzorovati, je vsak gradnik popolnoma svojstven. Priča smo kaotični lepoti komaj zaznavne tridimenzionalnosti površine planeta ali zvezde, s katero avtor gradi mozaično dramaturgijo in jo hkrati opravičuje kot konceptualni nemir.

Naslov pričujoče razstave je treba razumeti v vsej njegovi preprostosti in aplikativnosti na karkoli. Sine sole sileo. V luči bodisi teh ali onih dogodkov je lahko vodilo, ki mu sledimo v mračnih časih. Horvatova dela tvorijo krajino med témo in temó, razstavljenim in resničnim, med delom in materialom. Če vseeno poskusimo z besedno vzporednico: Brez sonca molčimo, a to še ne pomeni, da smo že tam." Kustosinja razstave je Eneja Urnaut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta