Predstavitev knjige Pripovedništvo Jožeta Kerenčiča avtorice Laure Mohorko Kumer

kr
01.03.2022 06:10

V Pesnici pri Mariboru, ki je usodno zaznamovala Kerenčičevo življenjsko pot, bo v nedeljo premierna predstavitev knjige z domačinom, pisateljem Tonetom Partljičem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z avtorico se bo pogovarjal Tone Partljič.
Andrej Petelinsek

Devetega marca pred 109 leti se je v Jastrebcih pri Kogu v Jeruzalemskih goricah rodil učitelj, pisatelj, revolucionar in upornik Jože Kerenčič (1913-1941). Zaradi svojega političnega delovanja ni bil persona non grata samo v očeh takratnih oblasti, temveč je zaradi preveč samosvojih pogledov na usodo kmetstva bil leta 1937 pod hudimi obtožbami izključen iz komunistične partije. V Pesnici pri Mariboru, kjer je bila pri njegovem stricu, vaškem gostilničarju, ena izmed odporniških postojank, je bil novembra 1941 aretiran in 27. decembra istega leta v Mariboru skupaj z bratom Slavkom ustreljen kot talec. Čeprav ni bil nikoli uradno rehabilitiran in ponovno sprejet v partijo, je bil leta 1953 razglašen za narodnega heroja. S tem pa se je pričela tudi enoznačna mitizacija, v kateri poleg revolucionarne dimenzije ni bilo pravega prostora za (neideološki) pogled in ovrednotenje njegovega literarnega dela. Prav to pa je bil izziv, ki si ga je kot magistrsko delo ob zaključku študija na mariborski filozofski fakulteti zastavila Laura Mohorko Kumer. Zanimivost, izvirnost in kvaliteto magistrskega dela so opazili pri založbi Kulturni center Maribor, kjer so v pričetku leta izdali delo v knjižni obliki pod naslovom Pripovedništvo Jožeta Kerenčiča. O knjigi se bo z avtorico v nedeljo, 6. marca, ob 18. uri v Večnamenskem KTP-centru Pesnica pogovarjal pisatelj Tone Partljič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta