Punk kubizem Silvestra Plotajsa v izboru Aleksandra Bassina v CD

M.H.
07.03.2022 15:54

Kritik - kustos je izbral serijo slik z naslovom V punk naravi je skrit zen v okviru cikla Likovni kritiki izbirajo v Cankarjevem domu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z razstave v Cankarjevem domu
CD

V okviru cikla Likovni kritiki izbirajo v Cankarjevem domu (CD) se tokrat predstavlja akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe, ki ga je izbral Aleksander Bassin. Razstava V punk naravi je skrit zen ponuja serijo slik, ki jih je slikar poimenoval s svojo skovanko punk kubizem. Na ogled je od torka do 30. maja v Galeriji Europlakat v prvem preddverju CD.

Plotajs Sicoe se je s svojim avtorsko zelo specifičnim delom uveljavil že v prvem desetletju novega tisočletja. Bassin se sprašuje, ali je Plotajs protagonist nove antipop generacije, ki ji je hedonizem primaren in vedno navzoč ustvarjalni vzgib ter ki si zagotavlja svoje nadaljnje izhodišče za naracijo v podobah javnih idolov ter drugih fetišiziranih človeških in živalskih likov, zasebnega konvencionalnega inventarja.

Kot pojasnjuje, ima pred očmi slikarjevo poetiko, ki se "prepušča svojim lastnim, doživetim zgodbam, ki se seveda lahko naslanjajo stilno tudi posredno na bližnjo zgodovino umetnosti". V tem smislu razume tudi umetnikovo besedno skovanko punk kubizem - tako poimenovano serijo slik, ki so nastale med letoma 2020 in 2021 in med katere sodi tudi razstavljeno delo. Punk kot glasbena zvrst t. i. subkulture je slikarju očitno ostala v zavesti tudi danes ob remiksu.

Silvester Plotajs Sicoe, letnik 1965, je diplomiral pri Emeriku Bernardu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam nadaljeval podiplomski študij iz slikarstva pri Gustavu Gnamušu in iz grafike pri profesorju Lojzetu Logarju. Študijsko se je izpopolnjeval na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Od 1992 deluje kot svobodni ustvarjalec. Je prejemnik več nagrad, priznanja Univerze v Ljubljani za pomembna umetniška dela na področju slikarstva, priznanja in nagrade Riharda Jakopiča. Razstavljal je na skupinskih razstavah ter imel več samostojnih razstav doma in v tujini, nazadnje Punk kubizem decembra lani v Švicariji, nekaj mesecev prej pa Divji v srcu v Kvartirni hiši v Celju. (sta, mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta