(RAZSTAVA) Množice sosledij: Med rezljanjem papirja in optično umetnostjo

kr
09.08.2024 05:50

V artKITu bodo danes odprli novo razstavo del Blažke Križan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Množica sosledij 
Kibla

Danes ob 19. uri bodo v razstavišču artKIT na Glavnem trgu v Mariboru odprli razstavo z naslovom Množice sosledij. 

Umetnost Blažke Križan se giblje med svetovoma rezljanja papirja in optične umetnosti. Monokromatična dela imajo strukturo tridimenzionalne reliefnosti, v kateri se srečujeta estetska igra sence in svetlobe. S skalpelnim rezom umetnica odpira, privzdiguje in usmerja nastalo ploskovno reliefnost papirja. Repeticija ponavljajočega se reza ustvarja optične iluzije, ki tvorijo asociativno organske in biomorfne​ oblike ter valujoče, črtne in krožne kompozicijske strukture v gibanju, so ob razstavi zapisali v Kibli.

"V predani tehniki rezljanja papirja in v uglajeni gibkosti reza se skriva premišljena in intuitivna umetničina značajnost. V nekaterih njenih delih valujoča organskost kraljuje v svoji nežnosti in ustvarja pridih gibljive slike, ki lahko spominja na vodne valove, tokove, ali sledi vetra, ko se giblje po bogatih travniških poljih. Ob globlji potopitvi v dela nam ta odpirajo drugačnost pogleda, ki nas ponese in popelje dlje v mehko in valujoče. Skozi privzdignjene majhne površine, ki delujejo kot okenca, opna,

nam dovolijo videti v prostor pod, med in na drugo stran. Vsebina del nastaja v elementarnosti sence, svetlobe, linije, nagiba listkov, naklona črte, širine in globine reza, dihajočih form ali odpirajočih se struktur,  ki se raztezajo in krčijo v svoji snovnosti in bitu."

Blažka Križan (1990, Ptuj) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo, pri profesorju Marjanu Gumilarju (2012). Leta 2017 je končala še drugo stopnjo študijskega programa pri profesorjih Zmagu Lenárdiču in Juretu Mikužu. Med študijem se je osredinila na ustvarjanje v tehniki rezljanja papirja. Doslej je prejela več nagrad, in sicer med drugim: za magistrsko delo študentsko Prešernovo nagrado, leta 2020 nagrado DLUM-a, 2022 nagrado mladi na Ex-tempore

Piran, 2023 priznanje na 12. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj. Živi in ustvarja na Ptuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta