Rože Tanje Lažetić v Parizu in Mariboru

kr, sta
11.11.2020 16:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portret ene od brezčasnih polepšanih rož
Tanja Lažetić

Francosko ministrstvo za kulturo je v sklopu politične kampanje, ki si prizadeva za večjo prepoznavnost fotografinj, v zadnjih treh letih v povezavi s sejmom Paris Photo predstavilo posebno serijo Elles X Paris Photo. Letos je izpostavljenih 40 fotografinj, med njimi tudi slovenska umetnica Tanja Lažetić, ki jo zastopa Galerija Fotografija.

Letošnji izbor je kurirala Karolina Ziebinska-Lewandowska, kustosinja Fotografskega oddelka Centra Pompidou. V svoj izbor je uvrstila 40 fotografinj - mladih, izkušenih, neznanih ali tistih, ki so zaznamovale zgodovino fotografije. Prihajajo iz vseh koncev sveta - Japonske, Argentine, Francije, Mehike in tudi Slovenije.

Na Elles X Paris Photo je predstavljen projekt Tanje Lažetić z naslovom Rože. Kot smo pred kratkim pororčali ob njeni postavljeni, pa žal trenutno nedostopi razstavi v UGM Studio, gre za razstavo 40 cvetlic na stotih fotografijah. Cvetlice na fotografijah so kakor portretirane: posamezna cvetlica je skrbno izbrana, postavljena, osvetljena in ujeta v vrhuncu lepote. Cvetlice so nenavadno obarvane in pričajo o spremenjenem odnosu med naravo in telesom, ki se v današnjem času ne sme postarati.

Poleg fotografinj so izpostavili tudi nekaj študij in podatkov o ženskah v fotografskem poklicu. Denimo, da je bilo leta 2017 med vsemi fotografi le 30 odstotkov žensk in da jih je bilo 53 odstotkov mlajših od 40 let. Tanja Lažetić (1967) je študirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in leta 1995 zmagala na mednarodnem oblikovalskem tekmovanju Trieste Contemporanea. Področja njenega delovanja so fotografija, video, performans, keramika in knjiga umetnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta