Simoniti odgovarja Samoborju: Želi imeti transparentno in jasno podobo, za kaj denar gre

sta, kr
25.11.2021 01:00

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v povezavi z odstopom Igorja Samoborja z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana v Odmevih na RTV SLO dejal, da do njega nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vasko Simoniti

Robert Balen

Za obnovo bi po novem osnutku programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva.

Simoniti je dejal, da sta se s Samoborjem štirikrat srečala, s čimer je zanikal obtožbe, da ministrstvo ni komuniciralo z gledališčem. Dodal pa je, da je zavrnil srečanje "na štiri oči", ker da gre za milijonske zneske. In ker gre za kompleksen projekt, se mu zdi logično, da se na obeh straneh postavljajo določena vprašanja.

Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. "To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira. To je država, za katero pa je seveda odgovoren minister," je pojasnil.

Na očitke, da Samobor ni prejel revizije, ki jo je zahteval, je odgovoril, da je ta na ministrstvo prišla pretekli četrtek, v petek pa so "jo dobili v roke". Ob tem se mu zdi zanimivo, da je Samobor odstopil v ponedeljek. V reviziji naj bi pisalo, da se ne da natančno določiti cene prenove, zato je v tem času prišlo do velikih odstopanj pri zneskih.

V osnutku novega programa za kulturo naj bi prav tako pisalo, da se začetek prenove s prihodnjega leta prestavi na leto 2023, ob tem pa je nova ocena investicije 21 milijonov evrov.

Na vprašanje, zakaj ministrstvo prenovi namenja manj denarja, je odgovoril, da "želi imeti transparentno in jasno podobo, za kaj kaj gre". Dodal je še, da so za vzdrževanje v preteklih letih namenili štiri milijone evrov, v zadnjem letu in pol pa 2,3 milijona evrov. Ministrstvo je ob letošnjih poplavah, ki so prizadele tudi Dramo, za sanacijo namenilo 330.000 evrov, s čimer da so zagotovili, da "hiša dela naprej nemoteno".

Po zatrjevanju Simonitija je v povezavi s prenovo več vprašanj še vedno nerešenih. Med drugim naj ne bi bilo povsem razrešeno vprašanje zemljišč, poleg tega naj ne bi imeli soglasja stanovalcev, prenova pa da bi šla globoko v zemljo in spodjedala tako Dramo kot sosednjo Nemško hišo. Zato je prosil za zagotovitve, da prenova ne bi bila nezakonita ali škodovala okoliškim objektom.

Ob tem je še dodal, da se bo proces prenove nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta