SLG Celje: od glasbene pripovedi do tragedije

Tina Murko Gajšek
29.05.2019 14:50

Prihodnja sezona SLG Celje prinaša sedem premier, dopoldanski in popoldanski Abonmajček za najmlajše, marca 2020 pa 29. festival Dnevi komedije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V celjskem gledališču napovedujejo žanrsko raznoliko sezono, ki bo odpirala številna pereča vprašanja družbe.
Tina Murko Gajšek

Program se bo dotikal perečih vprašanj sodobne družbe. Sestavljen je žanrsko raznoliko, kar nekaj je krstnih ali prvih slovenskih uprizoritev. Z nami sodelujejo režiserji več generacij, prvič bomo sodelovali z dvema režiserjema iz tujine, ki nista z območja nekdanje Jugoslavije," po 219 odigranih predstavah iztekajoče se sezone, ki si jih je ogledalo 55.000 gledalcev, novo napoveduje upravnica celjskega gledališča Tina Kosi.

O vzgoji in sprejemanju

Prva med premierami bo monodrama Večni otrok izraelske pisateljice in dramatičarke Nave Semel, ki bo na odru zaživela pod taktirko izraelskega režiserja Yonatana Esterkina. Gre za prvo slovensko uprizoritev zgodbe o materi otroka z Downovim sindromom na predvečer njegovega odhoda v posebno šolo, ki jo bodo uprizorili v slovenskem in angleškem jeziku.
Za tem na celjski oder prihaja premiera predstave za otroke Heidi. Zgodba igre, v kateri obljubljajo živo glasbo in ljudska glasbila, je po besedah režiserke Ivane Djilas še danes zelo relavantna za otroke, starše in vzgojitelje. V ospredje namreč postavlja konflikt vzgoje. "Heidi dedek uči v duhu samostojnosti – da naredi sama, si zaupa, poskusi ter, če ji ne uspe, vstane in gre naprej. Klaro po mamini smrti učijo, da se ne premakne, da ne zmore, je bolna in bodo namesto nje vse naredili drugi ter iz nje naredijo invalida," o sporočilu zgodbe razmišlja režiserka.
Sezono bodo v Celju nadaljevali z novo dramo Gorana Vojnovića, Rajzefiber, v koprodukciji s kranjskim Prešernovim gledališčem. Glavna tema predstave so migracije, a ne sicer pozornosti vredne zgodbe beguncev. "Zanima nas, kako vzdušje strahu, ponovno obujenih predsodkov in populizma spreminja družbo na slabše. Kako zaostruje naše odnose ter kot bi bili begunci sprožilec, na plano povleče naše frustracije in že predelane predsodke ter patriarhalne vzgibe," o zgodbi Saše, ki doma s pomočjo dekleta iz azilnega doma skrbi za poškodovano mamo, medtem ko se njegovo dekle odseli v London, je povedal Vojnović.

Razgaljena mašinerija

Med premierami prihodnje sezone bo tudi komedija nagrajenke prejšnjega natečaja za žlahtno komedijsko pero Ize Strehar. Vsak glas šteje razkriva dogajanje predvolilnega političnega zakulisja. "Razgalja mašinerijo, ki je običajni smrtniki ne vidimo. Morda ni čisto tako, a sledi tega gotovo obstajajo – kako politika usposobi kandidata, ki ga želi na nekem položaju ter za to uporabi vsa sredstva," pojasnjuje dramaturginja Alja Predan.
Gogoljev Plašč bodo v SLG-ju povedali malo drugače. Usodo malega človeka v razčlovečenem birokratskem aparatu takratne Rusije bodo uprizorili v okvirih glasbenega gledališča. "Glasba, eno temeljnih izraznih sredstev, bo temelj predstave. Glasbila bodo v igrala živo, vključeni bodo songi," obljublja Kosijeva.
Predzadnja med premierami bo tragedija Očiščenje finske avtorice Sofi Oksanen. Pripoved o travmah pretekle polpretekle zgodovine bodo ustvarjali tudi finski režiser Jari Juutinen, scenograf in kostumograf, ki bodo prispevali i k avtentičnosti pripovedi ženske z estonskega podeželja v prejšnjem stoletju. Sezono bodo zaključili s Tolstojevo dramo Oblast teme, zgodbo o pretresljivem revnem življenju ruskega kmeta konec 19. stoletja. "Zastavlja vprašanje zla v življenju človeka. Da eno slabo dejanje posameznika lahko sproži verižno reakcijo, ki vodi do tragičnega konca," pojasnjuje dramaturginja Tatjana Doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta