Slovenska Goncourtova nagrada za Anomalijo

mh
07.06.2021 14:28
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hervé Le Tellier navdušuje francosko bralstvo in kritiko s svojim eksperimentiranjem z jezikom in žanri.
Francoski institut

Letošnjo Goncourtovo nagrado Slovenije po izboru slovenskih frankofonskih študentov za leto 2021 so z absolutno večino podelili Hervéju Le Tellierju za roman L’anomalie - Anomalija. To je že peti zaporedni nagrajenec - po Catherine Cusset v letu 2017, Véronique Olmi v letu 2018, Davidu Diopu v letu 2019 in Jean-Paulu Duboisu v letu 2020. Anomalija (L’anomalie) bo v slovenščini izšla spomladi 2022.

Francoski inštitut v Sloveniji je letos organiziral že peto izdajo Goncourtove nagrade Slovenije. Projekt poteka v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in založbo Mladinska knjiga ter s podporo Renaulta Revoza.

Študentska žirija se je letos odločala med naslednjimi romani: Djaïli Amadou Amal: Les impatientes (Emmanuelle Collas), Hervé Le Tellier: L'anomalie (Gallimard), Maël Renouard: L'historiographe du royaume (Grasset) in Camille de Toledo: Thésée, sa vie nouvelle (Verdier).

Hervé de Tellier, znan v Franciji po svojih eksperimentalnih delih, je z romanom Anomalija navdušil francosko bralstvo in kritiko z eksperimentiranjem z jezikom ter poigravanje s tematikami in žanri. V zapleteni strukturi tega romana Le Tellier snuje osebne zgodbe posameznih junakov, potnikov nenavadnega leta iz Pariza v New York, postopoma se sestavijo v eno zgodbo, ki predstavlja vse človeštvo. Igre z znanstvenimi teorijami o časovnih krivuljah in množici svetov vodijo razplet: junaki, ki se soočijo s svojimi dvojniki iz druge dimenzije, postavijo pod vprašaj pristnost našega sveta. Roman nas posrka z vznemirljivo mešanico ameriških filmov, ki lahko nastane samo v glavi velikega filmofila.

Uvodničarka razglasitve Goncourtove nagrade študentov je bila Florence Ferrari, veleposlanica Francoske republike v Sloveniji. Ime nagrajenca je razglasil Pierre Assouline, francoski pisatelj in novinar, član Goncourtove akademije od leta 2012, s sodelovanjem profesorice Florence Gacoin-Marks z oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete UL ter žirije frankofonskih študentov Univerze v Ljubljani. Dogodek je povezoval Charles Nonne, kulturni ataše na Francoskem inštitutu v Sloveniji.

Nagrajenca bodo poleg drugih osebnosti francoske in frankofonske literarne in založniške scene povabili v Slovenijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta