Slovenska igralka, žrtev spolnega nadlegovanja: "Sram me je bilo, sram me je bilo priznati sami sebi"

01.02.2021 20:25
Mia Skrbinac je za Tednik TV Slovenija povedala, da jo je med študijem dve leti spolno nadlegoval znani igralec in profesor igre
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Uhan

Plazu izpovedi gledaliških in filmskih igralk od Beograda, Sarajeva do Zagreba zadnje tedne, da so bile v preteklosti, kot študentke, žrtve spolnega nadlegovanja profesorjev, se je pridružila še slovenska igralka. Mariborčanka z angažmajem v ljubljanskih gledališčih in na filmu Mia Skrbinac je za Tednik TV Slovenija povedala, da jo je med študijem na ljubljanskem AGRFT-ju dve leti, med 2014 in 2016, spolno nadlegoval znani igralec in profesor igre. Šlo naj bi tako za verbalno kot za fizično spolno nadlegovanje.

"Nasilje je izvajal tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj prostora predavalnice, na hodnikih, čakal me je pred vrati stranišča, v internem baru Drame, pa še kje," se spominja. Med študijem o tem ni mogla spregovoriti. "Sram me je bilo, sram me je bilo priznati sami sebi," je besede 26-letne igralke objavil portal mmc.si.

"Izraba položaja moči je huda oblika manipulacije in kot taka moralno in etično seveda nesprejemljiva," je za Televizijo Slovenija povedala igralka Nataša Barbara Gračner, tudi profesorica na akademiji.

Igralec Saša Tabaković pričakuje sankcije: "Moje pričakovanje je, da bo akademija prioritetno zaščitila žrtve, da bo zelo dobro ugotovila, kaj se je v resnici dogajalo, in da bodo profesorji, ki so bili v ta pojav vpleteni, sankcionirani," je povedal za TV Slovenija.

Mia Skrbinac, še poroča TV Slovenija, je vložila prijavo o spolnem nadlegovanju na ljubljansko univerzo, na AGRFT napovedujejo ukrepanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta