Hrvaška poslanka povedala, kaj je doživela kot študentka: Poskušal me je posiliti v rešilcu

28.01.2021 12:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

"Kakor številne ženske sem tudi sama bila žrtev kaznivega dejanja kot študentka pred približno 35 leti," je za televizijo N1 pojasnila poslanka SDP v hrvaškem saboru Barbara Antolić Vupora. To je prvič za javnost povedala na današnji tiskovni konferenci stranke o nujni zaščiti žrtev spolnega nasilja.

"Nikoli nisem govorila o tem, celo svoji družini ne," je rekla, potem pa opisala, kaj se ji je pripetilo.

"Poskušal me je posiliti voznik rešilnega avtomobila. Bila sem napol pri zavesti, a sem se ubranila. Odnehal je, jaz pa sem pristala v bolnišnici in takrat mi ni padlo na pamet, da bi komurkoli povedala."   

​Zdaj je to naredila, da se enkrat za vselej ve, da spolno nasilje nad ženskami obstaja.

Opozicijska stranka SDP, ki ji pripada poslanka, zahteva, da se trimesečni zakonski rok za prijavo spolnih zlorab, ki je v veljavi na Hrvaškem, nemudoma podaljša. 

Izpoved poslanke nadaljuje serijo izpovedi in tudi prijav seksualnih zlorab in celo posilstev. Začelo se je ta mesec v Beogradu, ko je igralka, nekdanja učenka zasebne igralske šole Miroslava Mike Aleksića, povedala, da je bila več let žrtev profesorjevega spolnega nadlegovanja. Aleksića so priprli in je zdaj obtožen več posilstev in še drugih kaznivih dejanj. Od takrat se tudi na hrvaških fakultetah, od zagrebške igralske akademije do veterinarske fakultete in drugih, vsak dan pojavi kaka nova prijava na račun profesorjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta