SNG Drama Ljubljana: Ljubezen in boj s silami vsakdanjosti

Na odru Gallusove dvorane bo v koprodukciji z MGL in Cankarjevim domom uprizorjen znanstveni kabaret 2020 po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslov sezone je Ljubezen. FOTO: Arhiv Drama Ljubljana
Arhiv Drama Ljubljana

Rdeča nit nove sezone v SNG Drami Ljubljana bo Ljubezen. Kot je ob razgrnitvi repertoarja povedal ravnatelj Igor Samobor, želi naslov sezone služiti "samo kot reflektor, ki bo na ozadju neštetih 'aktualnih' tem, ki jih bodo razpirale izbrane uprizoritve, usmerjal naš pogled na najintimnejše občutenje sveta".
Šest uprizoritev bo na velikem odru, med njimi mednarodna koprodukcija s Kraljevskim pozorištem Zetski dom na Cetinju in koprodukcija z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom.
Prva premiera na velikem odru bo Saloma Oscarja Wilda v režiji Eduarda Milerja. Črnogorski premieri na Cetinju bo sledila slovenska premiera avtorskega projekta Jerneja Lorencija in ekipe Pogovori o ljubezni, mednarodne koprodukcije Slovenije, Črne gore, Italije in Albanije v Lorencijevi režiji. Sledili bosta Gospa z morja Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja in prva slovenska uprizoritev najnovejše igre britanskega dramatika Simona Stephensa Maria, ki jo bo režiral Janusz Kica. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bo v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom uprizorjen znanstveni kabaret 2020 po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Avtor in režiser uprizoritve Ivica Buljan želi celostno performativno prikazati izzive skorajšnje prihodnosti in jemlje za izhodiščno točko leto 2020. Sezono na velikem odru Drame bo sklenila prva slovenska uprizoritev igre Wajdija Mouawada Požigi, režirala bo Nina Rajić Kranjac.
Prva premiera sezone 2019/20 v Mali drami bo avtorski projekt po delih Rudija Šeliga Izobčenke v režiji Mirjane Medojević, predpremierno uprizorjen na 6. Drama Festivalu letos. Sledijo krstna uprizoritev monodrame Maje Gal Štromar Amelia E. z Zvezdano Mlakar v režiji Doriana Šilca Petka, prva slovenska uprizoritev Alice v postelji Susan Sontag, prav tako v režiji Doriana Šilca Petka, uprizoritev Življenje drugih Floriana Henckla von Donnersmarcka po motivih filma Das Leben der Anderen v režiji Jana Krmelja in krstna uprizoritev dela Matjaža Zupančiča Nova rasa v avtorjevi režiji. V programskem sklopu Čakajoč Supermana bo v Mali drami oktobra premiera Platonovega Simpozija, režiser in avtor projekta bo Luka Marcen.
V Štihovi dvorani Cankarjevega doma napoveduje ljubljanska Drama koprodukcijo z Imaginarnim, Cankarjevim domom in MGL, krstno uprizoritev erotične drame Simone Semenič To jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta.
V sezoni 2019/20 ljubljanska Drama nadaljuje številne programske sklope, ki spremljajo in bogatijo gledališki program - od prireditve Družabno Družbeno, Drama Kavarna do Literarnih potovanj z Beletrino. V okviru Mlade Drame in Kluba Najst bo izveden natečaj za krajše dramsko besedilo, namenjen starim od 9 do 15 let. Na odru Male drame pa bo v sklopu dobrodelnega projekta Prižgimo lučke sreče Tadej Toš izvedel deset nastopov s skupnim naslovom Smeh za nasmeh, komedija v prostem slogu. Nadaljujejo tudi nedeljske koncerte Drama Akustika.
Sezono bo zaokrožil enotedenski mednarodni 7. Drama Festival 2020, ki bo tradicionalno ponudil izbor najboljših uprizoritev domačih in tujih gledališč in spremljevalne prireditve. Drama bo novi sezoni gostovala na Češkem, v Črni gori, Mehiki, na Poljskem in v Makedoniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta