Spodbuda mladim filmarkam in filmarjem

Žiga Brdnik
10.11.2021 15:37

Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation bo od jutri do sobote v Vetrinjskem dvoru. Otvoritev bo jutri ob 18. uri v Lutkovnem gledališču Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Dolgoročni cilj je tudi grajenje filmskega občinstva, širjenje zavedanja o filmski umetnosti, kar Maribor gotovo potrebuje."

Arhiv festivala

Maribor bo od jutri enajstič zapored v znamenju otroške in mladinske filmske ustvarjalnosti, ki jo v mesto prinaša festival Enimation. Mednarodna selektorska ekipa je za tekmovalni program izmed 405 prispelih prijav z vsega sveta izbrala 30 najboljših, razdeljenih v tri sklope: Mini – ustvarjalci in ustvarjalke do 10. leta starosti, Midi – od 11. do 14. leta starosti in Maxi – od 15. do 19. leta. Mladi filmarji in filmarke so zelo aktivni tudi pri nas, saj je na slovenski poziv prispelo 20 prijav, od katerih so bile nekatere uvrščene v mednarodni tekmovalni program, druge pa bodo prikazane v ločenih sklopih. Izbrani filmi se bodo potegovali za štiri festivalske nagrade Mali slon: za najboljšega v vsaki izmed navedenih starostnih kategorij in za najboljšega izmed vseh, ki si bo prislužil tudi denarno nagrado Ustanove fundacija Sonda v višini 150 evrov za naslednjo filmsko produkcijo.

"Osnovni namen festivala je podpreti prve filmske korake mladih ustvarjalcev in ustvarjalk ter tiste, ki se še niso preizkusili pred ali za kamero, spodbuditi k filmskemu ustvarjanju. Poleg njih želimo tudi staršem in pedagoškim delavcem ter delavkam, ki se s filmsko vzgojo ukvarjajo v vrtcih in šolah, pokazati, kaj vse je možno ustvariti v filmskem mediju in kakšno vlogo lahko ima pri vzgoji otroka," je osnovno poslanstvo festivala predstavil izvršni vodja festivala Rene Puhar. In dodal: "Dolgoročni cilj je tudi grajenje filmskega občinstva, širjenje zavedanja o filmski umetnosti, kar Maribor gotovo potrebuje."

Otvoritev festivala bo jutri ob 18. uri v Lutkovnem gledališču Maribor, ki ga je Filmsko društvo Film Factory pretvorilo v prizorišče snemanja, da si bodo obiskovalke in obiskovalci lahko živo predstavljali proces nastajanja filma. Otvoritvi bo ob 20. uri sledila projekcija dobitnikov mednarodne nagrade, ki jo podeljuje mednarodna mreža Youth Cinema Network, katere del je tudi Enimation. Ostale projekcije bodo v Vetrinjskem dvoru, kjer bo v soboto ob 18. uri tudi zaključek s predstavitvijo zmagovalnih filmov in podelitvijo nagrad. Zaradi v zadnjem hipu spremenjenih pogojev za javne prireditve bo stolov manj, saj morajo organizatorji zagotoviti meter in pol razdalje med sedeži. "Do zadnjega smo bili na trnih, ali bomo festival lahko izpeljali, zato smo zelo veseli, da bo razen delavnice za pedagoške delavce z Milošem Tomićem, ki zaradi bolezni ni mogel prispeti iz Srbije, potekal v praktično neokrnjeni obliki," je pojasnil Puhar.

Darko Herič

Osebni Arhiv

Letos bo v fokusu festivala, ki želi mladim, otrokom, njihovim staršem in pedagogom približati različne ravni filmskega ustvarjanja, poklic direktorja fotografije. Zato so k sodelovanju povabili priznanega mariborskega filmarja Darka Heriča, ki bo skupaj z Irko Ciardo Tobin in Rokom Govednikom del mednarodne žirije. V Vetrinjskem dvoru bo do 20. novembra na ogled tudi njegova fotografska razstava Filmska generacija, v okviru katere je portretiral enega najuspešnejših slovenskih filmskih letnikov doslej – 1985, ki mu poleg Roka Bička, Urše Menart, Jurija Drevenška, Nine Ivanišin, Maruše Majer in drugih tudi sam pripada. "Otroci imajo danes neprimerno več možnosti za raziskovanje filmskega medija, kot smo jih imeli nekoč, ko so si le redki lahko privoščili kamere, pa teh seveda niso posojali otrokom, zato je predvsem važno, da začnejo snemati in preizkušati, kaj jih zanima. Sam sem kamero v roke prvič lahko prijel šele v srednji šoli, ko tudi filmskih delavnic in tečajev še ni bilo. Ko sem v četrtem letniku zmagal na prvem natečaju, mi je to veliko pomenilo, saj sem dobil potrditev, da nisem več le ustvarjalec domačega videa," je povedal Herič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta