StopTrik: Preko prevladujočih vzorcev

Petra Zemljič Petra Zemljič
02.10.2019 19:49

Na razpis je prispelo 350 stop animacij, izbranih je 58. Nagrajenca bo izbralo občinstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tematika letošnjega festivala je povezana s filmskimi ustvarjalkami in pravicami žensk v kontekstu novih kulturnih, družbenih in političnih okoliščin.

9. mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik se bo začel danes, v četrtek. Ekipa festivala z direktorico Olgo Bobrowsko in programskim direktorjem Michalom Bobrowskim skuša vsako leto vzpodbuditi ustvarjalce in občinstvo k poglobljenemu razmisleku o kulturnih, socialnih in političnih danostih. Festival bodo sklenili 6. oktobra, njegova skrčena različica pa bo še med 9. in 11. novembrom v Lodžu na Poljskem. Producent festivala je Pekarna Magdalenske mreže.
Tematika letošnjega festivala je povezana s filmskimi ustvarjalkami in pravicami žensk v kontekstu novih kulturnih, družbenih in političnih okoliščin.
Direktorja festivala pred začetkom izpostavljata, da se vedno več žensk vpisuje v poklicne šole, kjer diplomirajo, debitirajo in si utirajo svoj pot naprej. "To okolje postaja vse bolj žensko, a je pred nami še dolga pot, da postane tudi zavedno feministično. Preverimo, ali animatorke/-ji, ki delujejo izven prevladujoče filmske produkcije, slišijo ta klic in svojemu občinstvu omogočajo, da nanj odgovori. Neodvisni kratki filmi, posneti v tehniki stop animacije, so po svoji naravi v nasprotju s prevladujočimi trendi. Umetniška scena osvobaja ustvarjalne posameznice/-ke, ki zasledujejo svoje edinstvene potrebe in vizije. Feministični filmski ustvarjalci, ne glede na njihov spol, pa počnejo nekaj več; povzročajo motnje v načinih umetniške produkcije, ki jih strokovnjaki slavijo kot kanon. Pri tehnikah, konceptih montiranja in splošnih navadah percepcije feministične/-i animatorke/-ji posebno pozornost posvečajo avantgardni kinematografski dediščini, ki že desetletja nenehno pretresa in preobrača prevladujoče standarde 'popolnega filma'."
Na razpis je prispelo 350 stop animacij, v Mariboru bo na več lokacijah - GT22, Vetrinjski dvor, Lutkovno gledališče Maribor in galerija K18 - na ogled izbranih 58 animacij. Kot vedno bodo štirje tekmovalni sklopi; trije bodo mednarodni tekmovalni, razkrivali bodo sodobno produkcijo, narejeno v tradicionalni tehniki stop animacije, v četrtem, poimenovan Borderlands, pa bodo tekmovali eksperimentalni in hibridni filmi, ki se ob stop animaciji poslužujejo drugih tehnik. Nagrajenca bo izbralo občinstvo. V Panorami bodo prikazani tisti filmi, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, a so aktualni in kvalitetni. Poleg osrednjega programa bodo štiri tematske selekcije, med drugimi tudi dokumentarni film o pionirki animiranega filma z naslovom Lotte Reiniger: Ples senc. Predstavitve knjig bodo pa pogovori z avtoricami in avtorji o zakulisju nastajanja animiranega filma. Festival prinaša še Workshot delavnico z animatorjema Ano Nedeljković in Nikolo Majdakom ml. ter bogat mladinski in otroški program. Na delavnici kitajskega senčnega gledališča se bodo otroci srečali z izdelavo tradicionalnih kitajskih lutk in animacijo.
Še pred uradno otvoritvijo pa so v razstavišču Vetrinjskega dvora odprli razstavo Slovenski animirani film 2006-2017, fokus: animatorke, ki so jo pripravili skupaj z Društvom slovenskega animiranega filma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta