Svetovno znani violinist Christian Tetzlaff v Narodnem domu

K. Ši.
10.02.2023 05:00

V Narodnem domu bodo v soboto gostili enega najuglednejših svetovnih violinistov Christiana Tetzlaffa in Münchenski komorni orkester

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christian Tetzlaff je sodeloval z legendarnimi dirigenti, kot so Sergiu Celibidache, Bernard Haitink, Lorin Maazel, Kurt Masur in Christoph von Dohnány.
Giorgia Bertazzi

Karizmatičnega šestinpetdesetletnika Christiana Tetzlaffa bo mogoče v dvorani Union občudovati v dveh vlogah: kot solista in kot vodjo orkestra. Münchenski komorni orkester slovi po inovativnih sporedih, ki gradijo na asociativnih povezavah med skladbami, skladatelji in obdobji. V koncertne dvorane prinašajo obilo svežine. "Ni čudno, da so v Christianu Tetzlaffu našli idealnega umetniškega sopotnika in koncertnega partnerja," sporočajo iz Narodnega doma. Ob Ozarjeni noči Arnolda Schönberga in Mozartovih Adagiu in fugi v c-molu sobotni spored vključuje tudi Poliptih za violino in dva majhna godalna orkestra enega najvidnejših švicarskih skladateljev 20. stoletja, Franka Martina.

Podobno kot veliki Gidon Kremer, ki so ga v aktualni koncertni sezoni Narodnega doma Maribor gostili novembra, je tudi Tetzlaff brez dlake na jeziku in kritičen do novodobne glasbene krajine, v kateri v prvi vrsti šteje ime izvajalca, šele nato ime skladatelja. Tetzlaff ​na drugi strani stremi k enemu cilju ostati zvesti glas skladatelja. Prisega na absolutno zvestobo partituri, v kateri ne spregleda niti najmanjšega, na videz še tako nepomembnega detajla. "Pri študiju partitur se vselej poskušam prikopati do najglobljih plasti. Skladatelji niso imeli veliko prostora, da bi zapisali, kar želijo povedati. Zgolj nekaj črtic in pik ... A za vsakim od teh znakov so gigantske arhitekture in globoka, pomembna sporočila! Zato je zame pomembna vsaka podrobnost. Prelevim se v detektiva in iščem po literaturi, zapuščini, pismih, da bi razkril in s prepričljivimi dokazi potrdil stanje duha skladatelja v trenutku, ko je glasbo zapisal," pravi umetnik in doda, da ob tovrstnem "brskanju" seveda odkriva tudi povsem nove plati svoje biti - tudi neprijetne, temne plati, ki bi jih sicer gotovo pustil nedotaknjene. "To je izziv, ki ga skladatelji postavljajo pred nas. Tako rastemo!" 

Münchenski komorni orkester že desetletja deluje kot živahna delavnica za sodobno glasbo. 
Sammy Hart

Predan znanemu in pozabljenemu

Christian Tetzlaff, v Berlinu živeči umetnik, danes sodi med najuglednejše svetovne violiniste. Igra na violino nemškega izdelovalca Petra Greinerja in redno poučuje na Akademiji Kronberg. Obisk njegovih koncertov se pogosto izkaže za pravo eksistencialno izkušnjo, saj se lahko že dobro poznana dela pokažejo v povsem novi luči. Obenem pa Tetzlaff rad obuja pozabljene mojstrovine. Pogosto deluje tudi kot rezidenčni umetnik - k sodelovanju so ga povabili denimo Berlinski filharmoniki, Filharmonični orkester iz Seula in Dresdenski filharmoniki. V svoji karieri je gostoval z vsemi velikimi orkestri, tudi z Dunajskimi in Newyorškimi filharmoniki, Orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama in vsemi londonskimi orkestri. V Maribor tokrat prihaja skupaj Münchenskim komornim orkestrom, ki ga je leta 1950 ustanovil dirigent Christoph Stepp, njegovi pomembni oblikovalci pa so bili kasneje še Hans Stadlmair, Christoph Poppen, Alexander Liebreich in nazadnje do leta 2022 Clemens Shuldt. Odtlej za umetniško vodenje skrbi umetniški odbor, ki ga sestavljajo oba koncertna mojstra, dva dodatna člana orkestra, direktor in umetniški načrtovalec. Tako bo orkester naslednja tri leta sodeloval s kar tremi pridruženimi dirigenti hkrati: Jörgom Widmannom, Enricom Onofrijem in Basom Wiegersom. Münchenski komorni orkester sicer namenja veliko pozornosti zasnovi svojih programov ter dolgoročnemu negovanju in nadaljnjemu razvoju repertoarja za komorni orkester. Že desetletja deluje kot živahna delavnica za sodobno glasbo. Poleg serije koncertov v münchenskem Gledališču princa regenta orkester prireja še serenade modernizma v rotundi Galerije moderne umetnosti (Pinakothek der Moderne). Münchenski komorni orkester letno izvede okoli šestdeset koncertov, turneje pa so člane orkestra popeljale v priznane koncertne dvorane po vsem svetu. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta