Ta veseli kulturni konec tedna

P. V.
05.12.2022 05:55

Praznovanju Prešernovega rojstnega dneva je JSKD Maribor pridružil še en jubilej, 80-letnico Toneta Žuraja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Žuraj
Andrej Petelinsek

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveza kulturnih društev sta pretekli konec tedna vabila na "dvojni kulturni spored".

V soboto, 3. decembra, so pripravili odprtje razstave in literarni večer v sodelovanju s Klubom koroških Slovencev Maribor in Literarno hišo Maribor. V razstavišču Karlinija so gostili Vereno Gotthardt in Vincenca Gotthardta. Razstavo je odprl dr. Danijel Grafenauer, predsednik Kluba koroških Slovencev Maribor, z gostoma pa se je pogovarjal Marjan Pungartnik.

Oče in hči sta Slovenca iz avstrijske Koroške in oba vsestranska umetnika, vizualca in literata. V zadnjem letu sta bila prepoznana tudi v najvišjih literarnih krogih v Avstriji in Sloveniji. Verena Gotthardt je bila med nominiranci za nagrado Ingeborg Bachmann, Vincenc pa je bil z romanom Na drugem koncu sveta med petimi finalisti za nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta. Verena Gotthardt, rojena leta 1996, je letos diplomirala iz fotografije na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. V svojem delu povezuje fotografijo z besedo. Vincencu Gotthardtu, rojenemu leta 1964, dolgoletnemu uredniku koroškega tednika Nedelja, pa se je v preteklih desetletjih nabral tudi bogat slikarski opus.

V nedeljo, 4. decembra, pa so v Unionski dvorani Maribor pripravili koncert ob svetovnem dnevu zborovstva, ki se praznuje decembra (po navadi sicer drugo nedeljo v decembru) od leta 1990. Letošnji tematski koncert so posvetili 80-letnici zborovodje in glasbenega pedagoga Toneta Žuraja. Koncert so sooblikovali zbori, ki so oziroma so bili postojanke na njegovi umetniški poti: Mladinski pevski zbor II. gimnazije Maribor, Mladinski pevski zbor Prve gimnazije Maribor, Vokalna skupina A Cappella, KUD Rače, Vokalna skupina Fantje na vasi, KUD Rače in Vokalna skupina Škrjanček, KUD Rače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta