Ta veseli virtualni dan kulture

kr
03.12.2020 06:00
Evidentirali smo del praznične spletne kulturne ponudbe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko sem bil mrtev
Peter Uhan

Tudi 3. december, Ta veseli dan kulture, letos ne bo analogen. Kulturne ustanove so ob zdaj že običajni spletni ponudbi nekatere reči prihranile posebej za ta dan.

SNG Maribor

Iz SNG Maribor sporočajo, da bodo 3. decembra okrepili ponudbo on-line ogleda predstav na družbenih omrežjih. Na ogled ponujajo Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega, Mojstra in Margareto Mihaila Bulgakova v režiji Janusza Kice in predstavo za otroke Janko in Metka Andreja Rozmana Roze v režiji Roberta Waltla. Ljubitelji opere bodo lahko uživali ob mojstrovini Umberta Giordana Andrea Chénier v režiji Sarah Schinasi in Simonu Boccanegri Giuseppeja Verdija v režiji Arnauda Bernarda.

Iz bogate baletne zakladnice pa ponujajo mojstrovino Edwarda Cluga Peer Gynt, beli balet Adolpha Adama Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa in sodobno plesno kreacijo Cantata v koreografiji Maura Bigonzettija. Vse predstave bodo na voljo na youtube kanalu SNG Maribor, kjer lahko najdete Glasbene utrinke iz Kazinske dvorane, sestavljene v koncert, na facebook strani Drame pa tudi serijo monologov Naj se dvigne zastor, v katerih se predstavljajo člani igralskega ansambla.

Ljubljanska Drama in MGL

Ljubljanska Drama zaznamuje Ta veseli dan kulture s predvajanjem arhivskega posnetka uprizoritve Ko sem bil mrtev na youtube kanalu, začeli bodo ob 20. uri. Slavnostna projekcija je posvečena tudi izjemnemu umetniku in članu igralskega ansambla Drame Jerneju Šugmanu.

"Ne samo, da ga zelo pogrešamo, vemo, da je bil izvrsten kolega in igralec, in če bi bil rojen v antiki, bi verjetno postal bog igre. Tako pa za njim ostaja umetniški in etični kanon. Kako predano igrati, kako biti velik človek in eno samo srce, ki se razdaja ... Jernej je bil odličen komik in letošnji veseli dan kulture naj bo torej presvetljen s smehom, radostjo in optimizmom tudi v njegov spomin," je o igralskem kolegu v uvodniku v predvajanje posnetka uprizoritve povedala članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Saša Pavček.

Mestno gledališče ljubljansko bo ob istem času na svojem youtube kanalu ponudilo na ogled Menjavo straže, komično dramo avtorja in režiserja Nejca Gazvode. "S predstavo se poklanjamo tudi našima žal mnogo prezgodaj preminulima igralcema, Gašperju Tiču in Milanu Štefetu, ki sta v predstavi igrala skupaj."

Ljubljanska Opera

SNG Opera in balet Ljubljana bo prav tako preko youtube kanala nocoj ob pol osmih premierno predvajala kratke utrinke - glasbeno-scenske miniature, kot so jih poimenovali. Gre za krajše umetniške točke, s katerimi v aktualnih razmerah, ko "najlepša dvorana v mestu sameva", občinstvu sporočajo, da je njihova umetnost še kako živa in ustvarjalna.

Po besedah umetniškega vodje Opere Marka Hribernika je v tem trenutku in danih razmerah ustvarjanje v manjših zasedbah in na odru edina možna pot, da umetnost in z njo ustvarjalnost pri nas ne obstane.

"Posnetke, na katere so se odzvali vsi umetniški korpusi, smo pripravljali dobra dva tedna. Vsi posamezniki so pokazali voljo in željo do dela, kar kaže na nujo vsakega umetnika, ki je poklican, da dela in služi umetnosti. To je naše poslanstvo," je povedal Hribernik in napovedal nov niz predvajanja miniatur, ki ga bodo občinstvu ponudili med božično-novoletnimi prazniki.

Cankarjev dom

V časih, ko knjigarne ostajajo zaprte, podaljšujejo odprtje ta čas največje virtualne knjigarne, e-Slovenskega knjižnega sejma, kjer 97 založb ljubiteljem branja omogoča nakup knjig. E-Slovenski knjižni sejem ostaja odprt do sobote, 5. decembra, do polnoči.

Tudi koncert dveh izmed najvidnejših slovenskih pianistov, Tineta Grgureviča aka Bowraina in Saša Vollmaierja, ki sta nastopila v torek, 1. decembra, bo na youtube kanalu CD brezplačno na ogled do nedelje, 6. decembra, do polnoči.

Umetnostna galerija Maribor

V UGM bodo popeljali gledalce po aktualnih razstavah 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM v UGM in Tanja Lažetić/Rože v UGM Studiu. Dogajala se bo tudi medgeneracijska spletna ustvarjalnica. Ves dan na instagram strani poteka še lov za zakladom. Vodstva niso vnaprej posneta, temveč gre za neposredni prenos. Ob 11. uri bo vodstvo po razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, ob 14. uri po Rožah, ob 16. uri pa bo spletna ustvarjalnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta