To je pet finalistov za nagrado večernica: Zastopani poezija in proza

kr
19.08.2024 06:00

Med pet finalistov za nagrado večernica je žirija letos uvrstila dve pesniški zbirki in tri pripovedna dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med finaliste, ki se bodo potegovali za nagrado večernica, sta se letos prebili dve pesniški zbirki in tri pripovedna besedila. 
Andrej Petelinšek

Za nagrado večernica, ki je namenjena najboljšemu otroškemu oziroma mladinskemu literarnemu delu, ki je izšlo v preteklem letu, se letos poteguje Rimana kaša (Miš založba, 2023) Ambroža KvartičaŽivljenje nima naslova (Slovenska matica, 2023) Ferija LainščkaMali črv Oto in druga golazen (Mladinska knjiga, 2023) Lovra MatičaSneg (KUD Sodobnost International, 2023) Marjane Moškrič in Zmaj nad mestom (Miš založba, 2023) Sebastijana Preglja.

O nagradi odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika revija Otrok in knjiga, Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc (od 2016 naprej Društvo za humanistična vprašanja Argo), časnik Večer, Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s Slovensko sekcijo IBBY. V letošnji žiriji so zasedali Darka Tancer-Kajnih (predsednica), Norma Bale, Klara Širovnik, Lenart Zajc in Alenka Urh.

Kako raznolika so bila prispela dela?

Nabor obravnavanih knjig je bil v zadnjih treh letih, kolikor traja en mandat v žiriji, številčno primerljiv, saj je vsako leto prispelo nekaj čez 50 knjig. Ker se je za večernico potrebno potegovati, žirija ne pretresa celotne produkcije izvirno slovenskih leposlovnih knjig za otroke, ampak samo dela, ki prispejo na razpis. Žirija ima sicer pravico, da v izbor kandidirajočih literarnih del vključi tudi neprijavljeno delo, če meni, da po svojih literarno-estetskih kvalitetah sodi vanj, pojasnjuje predsednica žirije Darka Tancer-Kajnih. "Kolikor vem, so žirije to možnost doslej zmeraj, torej tudi letos, izkoristile," dodaja.

Knjige je na razpis poslalo devet založb in ena samozaložba. "Glede na uradne podatke o tem, koliko slovenskih založb izdaja knjige za mlade bralce, je žirija pričakovala, da jih bo na razpisu sodelovalo bistveno več," pravi Tancer-Kajnih. Samo tri založbe z zelo bogatim programom za mlade (Mladinska knjiga, Miš založba in Sodobnost International) so na razpis poslale več knjig.

Kako je potekal izbor?

Žirija je po prvem branju podala kratke opisne ocene vseh knjig, na osnovi katerih je nato v ožji izbor uvrstila 18 del sedmih založb. Napisali so jih v glavnem avtorji in avtorice, ki na področju mladinske književnosti ustvarjajo že dlje časa (več jih je bilo tudi že nagrajenih), nekaj imen pa je bilo novih. "Med izbranimi knjigami so bila tako realistična kot fantazijska dela, slikanice, pravljice, kratke zgodbe iz vsakdanjega življenja in take, ki slonijo na zgodovinskih dejstvih, povesti, problemski in distopični mladinski roman ter štiri zbirke poezije," analizira predsednica žirije. 

Letošnja bera za večernico je bila po tematiki in obliki torej dokaj raznovrstna in literarnoumetniško večinoma dovolj prepričljiva, oceni predsednica. "Ker je bilo kar nekaj del po kvaliteti med seboj zelo primerljivih, bi žirija teoretično lahko izbrala celo kakšnega finalista več, vendar pravilnik o podeljevanju nagrade njihovo število omejuje na pet."

In kako predsednica komentira finalno peterico? "V peterici sta dve tematsko, motivno in jezikovno zelo zanimivi in tudi zabavni pesniški zbirki, ki bi mlade bralce lahko pritegnile k branju sodobne poezije. Lainščkov problemski roman odpira v slovenski mladinski literaturi doslej manj znan pogled na življenje, Pregelj nam v privlačno zasnovani realistični zgodbi tudi tokrat verodostojno približa našo preteklost, distopični roman Sneg pa bralce opozarja na aktualne probleme današnjega časa in jih vabi k globljemu razmisleku o sodobni družbi."

Izbor peterice finalistov je žirije utemeljila z naslednjimi besedami:

Ambrož Kvartič: Rimana kaša
Miš založba

Ambrož Kvartič: Rimana kaša (Ilustriral Matija Medved, Miš založba, 2023)

Zbirko 30 pesmi, ki so tako po motivih kot dolžini besedil zelo različne, druži radoživ, radoveden in humoren način doživljanja sveta ter rimana pesniška oblika. Ob tematizaciji predmetov, živali, hrane …  se zaiskrijo zanimive, nevsakdanje domislice, besedne premetanke, humorne umotvorke in duhoviti nonsensi. To je zbirka, ki bo mlade navdušila za branje poezije.

Feri Lainšček: Življenje nima naslova (Zbirka Zabavna knjižnica)
Slovenska matica

Feri Lainšček: Življenje nima naslova (ilustriral Jure Engelsberger, Slovenska matica, 2023)

Življenje nima naslova je kratek, prvoosebni problemski roman o 13-letnem dečku Denzi, ki se sooča z resnimi težavami in preizkušnjami zaradi psihično bolne mame, ki nikdar ni zmogla odgovorno prevzeti svoje materinske vloge. Ko Denza mamo zaradi tatvine naznani policiji, ga pošljejo k dedku in babici, s katerima do takrat ni imel tesnih stikov. Roman mlademu bralcu ponuja natančen vpogled v junakov notranji svet ter odpira alternativne poglede na bistvo življenja, tudi skozi razumevanje duševne bolezni in različnih socialnih okoliščin.

Lovro Matič: Mali črv Oto in druga golazen (Zbirka Sončnica)
Mladinska knjiga

Lovro Matič: Mali črv Oto in druga golazen (Mladinska knjiga, 2023)

Izjemno radoživa pesniška zbirka avtorskega dvojca (v resnici avtorsko delo Tomaža Lavriča), v kateri besedila bogatijo tudi zelo duhovite ilustracije. To je zbirka sedeminštirideset pesmi o različnih malih živalih in njihovih zgodah ter nezgodah v svetu, ki v marsičem spominjajo na naš človeški svet. Pesmi nudijo vznemirljivo pesniško doživetje, saj jim ob bistroumnih domislicah in moralnih provokacijah ni tuj niti črni humor. Mlade bralce, za katere je značilno, da imajo praviloma manj predsodkov kot odrasli, bo delo spodbudilo k sproščenemu sprejemanju pesniških besedil. 

Marjana Moškrič: Sneg (Zbirka Zvezdogled)
Kud Sodobnost Internacional

Marjana Moškrič: Sneg (KUD Sodobnost International, 2023)

Roman o življenju skupine najstnikov je postavljen v izrazito distopično scenografijo in poudarja pomen narave, prijateljstva in ljubezni. Družbenokritično in problemsko naravnano besedilo je avtentičen opis nefunkcionalne in v totalitarizem naglo drseče družbe, v kateri se po zaslugi mladih zanesenjakov spet vzpostavi ravnovesje, njihove vrednote pa premagajo izrojenost kolektiva (kot se za mladinski roman tudi spodobi). Gre za svež, drzen roman tega žanra v (plahem) slovenskem okolju, ki dopušča prostor za lasten globlji razmislek o sodobni družbi. Aktualni problemi, postavljeni v fiktivno okolje, bralca zapeljejo v razmislek o temah, ki jih vse prepogosto potlačimo.

"Sam sem si med pisanjem večkrat ogledal prizorišča, ki se pojavljajo v zgodbi. Ko sva se z ilustratorjem Juretom Engelsbergerjem dobila, sva šla najprej na dolg sprehod po stari Ljubljani. Vse, kar sem vedel, sem mu pokazal in povedal."
Miš Založba

Sebastijan Pregelj: Zmaj nad mestom (ilustriral Jure Engelsberger, Miš založba, 2023)

Tudi v drugi knjigi iz zbirke Zgodbe vojvodine Kranjske avtor popisuje zanimive in napete prigode Valvasorjevega mladega oprode Martina. Pregelj bralcem v napeti in privlačno zastavljeni zgodbi odlično približa Ljubljano 17. stoletja, hkrati pa jim nevsiljivo preda še nekaj večno veljavnih modrosti. Realistična zgodba sloni na preverljivih zgodovinskih dejstvih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta