Umetnostna galerija Maribor išče dela Viktorja Cotiča

kr
15.08.2024 13:20

Iščejo predvsem slike in risbe Viktorja Cotiča, dobrodošle pa so tudi raznovrstne informacije in gradivo, ki se posredno navezuje na umetnika, kot so korespondenca in fotografije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viktor Cotič, Ulica v starem Mariboru, ok. 1924, olje na lepenki, 48 x 32,5 cm
Ivan Leskošek

Umetnostna galerija Maribor (UGM) išče umetniška dela Viktorja Cotiča, profesorja, slikarja, ilustratorja, scenografa in organizatorja likovnega življenja v Mariboru.

"Ali doma hranite umetniška dela Primorca Viktorja Cotiča, ki je v Mariboru živel med leti 1919 in 1933 in se v našem mestu takoj vpisal med najpomembnejše nosilce organiziranega likovnega življenja?

Številni Mariborčani pripadnost svojemu mestu izkazujejo tako, da domače prostore opremljajo z umetniškimi deli. Med najzgodnejšimi, ki so podprli slovenske ustvarjalce po prvi svetovni vojni, so tisti, ki so kupili dela Viktorja Cotiča. Umetnik je bil v tem času priznan profesor, ki je mnoge poučaval tudi zasebno. Med njegovimi deli je širši javnosti najbolj znana grafična mapa v tehniki lesoreza iz leta 1923, posvečena mestu Maribor, manj znani pa so njegovi portreti in krajine."

V UGM bo oktobra na ogled razstava, posvečena Viktorju Cotiču. Iščejo predvsem slike in risbe Viktorja Cotiča, dobrodošle pa so tudi informacije in gradivo, ki se posredno navezuje na umetnika, kot so korespondenca in fotografije. Dobrodošle so tudi kratke zgodbe o tem, kaj umetnina lastniku pomeni, kako je umetnina prišla v družinsko last in podobno.

Informacije sprejemajo do 10. septembra na e-naslovu info@ugm.si. S privoljenjem lastnikov bodo likovna dela in gradivo popisani za raziskovalne namene, izbor najatraktivnejših del pa bo s privoljenjem lastnikov izbran tudi za razstavo v UGM Kabinetu.

"Z razstavo Viktorja Cotiča se želimo pokloniti vsestranski osebnosti, ki je entuziastično poskušala vzpostaviti začetek organizirane likovne dejavnosti v našem mestu. Z razstavo pričenjamo serijo razstav o zanimivem fenomenu Primorcev, ki so krojili likovno življenje takoj po prvi svetovni vojni v našem mestu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta