Umrl je igralec, ki je bil "pripravljen na vse ali nič", "vrvohodec brez varovalne mreže"

P. V.
15.09.2022 18:37

Odšel je Radko Polič - Rac. Leta 2002 je prejel Borštnikov prstan, 2007. še Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Slab mesec po svojem 80. rojstnem dnevu je umrl gledališki in filmski igralec Radko Polič - Rac, eden najprepoznavnejših in najboljših slovenskih igralcev. Zaigral je v več kot 100 gledaliških predstavah in prav toliko filmih in radijskih igrah in se uveljavil kot karizmatičen igralec z izjemnim občutkom za oblikovanje večkrat protislovne človeške usode. Uveljavil se je kot eden najzanimivejših igralcev svojega časa. Prvič je bil nagrajen leta 1970 na Borštnikovem srečanju za vlogo Baltasarja v Osvajalcu Andreja Hienga, ob tej pa še za vlogo Slobodana Begovića - Bobana v Padlih angelih. Že leta 1972 je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Radko Polič in Milena Zupančič v Klopčičevem Idealistu 
SFC

Leta 2002 je prejel Borštnikov prstan. Ko je leta 2007 prejel še Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je dejal, da ga njegovo igralsko ustvarjanja spominja na peskovnik, v katerem išče košček resnice, sicer pa gre, kot je dejal, za večno "prepletanje grozljivega užitka in peklenskih muk", nadarjenost obsega le 10 do 15 odstotkov ustvarjanja vloge, vse ostalo je "težko garanje".

Zaznamoval je tudi slovenski film. Nastopil je v skoraj 60 celovečernih filmih, odigral več kot 50 vlog v televizijskih filmih, dramah in serijah ter sooblikoval več kot 100 radijskih iger.

"Najizrazitejši slovenski intuitivni igralec" 
Igor Napast

Leta 2007 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo in tedaj ga je režiser Sebastijan Horvat označil za igralca, ki "je pripravljen na vse ali nič", ki je "vrvohodec brez varovalne mreže". Poličevo umetnost oblikujejo skrajna nasprotja, igra "eruptivno, brez distance, kakor da je ta mračni, navzven in navznoter razdejani človek dejansko in zares on sam … toda z nadzorom: nobena njegovih raztrganih kretenj, nevrasteničnih grimas, razbitih hlastnih formulacij ni prepuščena naključju". Samosvoj in drugačen igralec, za katerega je bilo po Vasji Predanu značilno še nekaj, namreč da "Polič zmeraj preigrava sebe, pravzaprav Raca; in narobe: Rac Poliča" in je "izraziti zgled Ich interpreta, ki zmeraj izpoveduje svoj jaz."

V zadnjem času so ga lahko spremljali predvsem poslušalci radijskih valov, redno so namreč predvajali njegovo branje njegove biografije izpod peresa Petre Pogorevc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta