V Gledališču Celje sezona z dvema izvirnima dramskima novitetama

Klara Podergajs
24.08.2021 16:10
V celjskem gledališču se kljub razmeram v prejšnji sezoni niso ustavili in lahko pred začetkom nove sezone ponudijo svež program.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev gledališke sezone 2021/22 v SLG Celje; od leve: režiser Yonatan Esterkin, dramaturginja Tatjana Doma, dramatruginja Alja Predan, avtor predstave 14 dni Goran Vojnović, upravnica gledališča Tina Kosi, režiser Peter Petkovšek, režiser Luka Marcen in režiser Samo M. Strelec 
Klara Podergajs

Tokratno sezono začenjamo malo prej kot običajno. Razlog za to je, da bi čim prej ponudili naši publiki predstave, in tudi to, da realno ne vemo, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih," je povedala upravnica gledališča Tina Kosi. Želijo si, da se publika vrne v gledališča in da bodo gledališča ostala odprta vso sezono. Pripravili so raznovrsten program, z mislijo na odrasle, srednješolce, na gostovanja in vse, kar spada k pripravi programa za gledališko sezono. Na režisersko mesto bo sedlo tudi veliko režiserjev mlade generacije.

Prvo premiero pripravljajo za 3. september, takrat bodo na oder postavili dramo avtorice izraelskega rodu Nave Seme In podgana se je smejala, ki je nastala po avtoričinem najbolj uspešnem romanu. Predstava govori o holokavstu, enem najhujših zločinov v zgodovini 20. stoletja. Je predstava o spominu, ki postaja zgodba, in o zgodovini, ki se spreminja v mit, kot je povedala Kosijeva. Predstavo bo režiral Yonatan Esterkin, ki je v SLG Celje že režiral, in to prav tekst Nave Seme Večni otok. V septembru načrtujejo tudi premiero izvirno slovenske šarfne komedije Pravi heroji, avtorja Roka Vilčnika - rokgre. Za predstavo je dobil nagrado žlahtno komedijsko pero. Predstavo bo režiral Samo M. Strelec, ki je povedal: "Igra je napisana v orto štajerščini. V času veliko laži in lažnih resnic je to igra o slovenski razklanosti, dogaja se na pokopališču. V predstavi pridemo do zaključkov, kdo so pravi heroji. Na pomoč pride tudi sam Batman iz Hollywooda, ki želi rešiti narod, pa ga slovenski človek zafrkne."

Oktober bo zaznamovala predstava za otroke ob obletnici smrti Josipa Jurčiča, to bo Kozlovska sodba v Višnji Gori v režiji Luka Marcena, ki je najmlajši režiser v ekipi. Gre za krstno uprizoritev kultnega besedila, ki nagovarja vsa starostna obdobja, kot je povedal Marcen. "Naša adaptacija Jurčičevega besedila, ki sva jo pripravila s Tatjano Doma, je razdeljena na več vmesnih postaj, gre v smeri mladinskega trilerja, ko smo ves čas na preži, kaj se je zares zgodilo," je pojasnil Marcen.

Decembrski čas bo popestrilo sodobno angleško delo, in sicer drama Klinc v režiji Petra Petkovška. To bo njegovo prvo režijsko delo v Sloveniji, prej je delal v Veliki Britaniji in ZDA. Predstava avtorja Matta Bartletta govori o neodločnem sleherniku na pragu prehoda v odraslost in pred veliko odločitvijo.

Novo leto bodo začeli s še enim izvirnim slovenskim besedilom, ki ga je napisal Goran Vojnović, naslovljeno je 14 dni. Avtor je povedal, da je delo nastalo spontano. V predstavi spremljamo dva zakonca, ki sta v sili razmer epidemije prisiljena dejansko živeti skupaj. "Dobro se mi zdi, da v gledališčih nastajajo tudi aktualni teksti, ki se dogajajo res v tem času, v teh razmerah. Upam, da se bodo ljudje vsaj v določenih elementih predstave prepoznali," je povedal avtor besedila.

Februarja bo na sporedu predstava Dolg avtorice Alexandre Wood v režiji Juša A. Zidarja. Gre za prvo uprizoritev drame v Sloveniji, dogaja pa se med finančno krizo leta 2009 v Španiji. V ospredju sta skrhan družinski odnos in socialna kriza, ki je ljudi pripeljala do zloma. Preizprašujejo se, kaj vse so pripravljeni narediti za dobro priložnost in denar, kot je povedala dramaturginja Tatjana Doma. Sezono bodo končali s premiero uprizoritve Molierjeve komedije Scapinove zvijače. Režiser je Dorian Šilec Petek, premiera pa bo v maju 2022. Dramaturginja Alja Predan jo je označila za najboljši prototip situacijske komike. Gre za klasično delo, ki vedno navduši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta