V ljubljanski Drami Árpád Schilling

kr
29.09.2022 06:05

V soboto bo v SNG Drama Ljubljana premierna uprizoritev dela Pasji sin, ki sta ga po naročilu napisala Árpád Schilling in Éva Zabezsinszkij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Árpád Schilling 
Sigledal

Režiser satire Pasji sin s podnaslovom Do koder te pusti veriga, s katero začenjajo program sezone 2022/23 na Velikem odru, je Árpád Schilling, mednarodno priznani gledališki umetnik, ki prvič ustvarja v slovenskem prostoru.

Árpád Schilling je za svoje gledališko ustvarjanje dobil številne nagrade, med njimi leta 2005 v Mo­skvi nagrado Stanislavskega, leta 2008 legijo časti fran­coskega ministrstva za kulturo in leta 2009 evropsko gledališko nagrado v kategoriji novih gledaliških stvar­nosti. Njegovi gledališki ustanovi Krétakör, ki jo je ustanovil leta 1995, je Evropska kulturna fundacija leta 2016 podelila za umetniško in družbeno delo nagrado princese Magriet za kulturo.

Ob Pasjem sinu je avtor in režiser med drugim zapisal: "V zadnjem času me najbolj zanima narava oportunizma. Zakaj in kako se odpovemo načelom? Zakaj in kako izdamo nekdanje prijatelje? Zakaj in kako postanemo nemoralni? Najlažji odgovor je: ker hočemo preživeti, kajti preživetje je najsvetejši zakon življenja. Preživetje je nagon. Ali pa dobro zasnovan interes, okoli katerega lahko sčasoma postavimo razumski branik.

Položaj, ki je boljši od osamljenosti, boljši od popolne nemoči, je ravno pravšnji."

V uprizoritvi igrajo Gregor Baković, Nejc Cijan Garlatti, Barbara Cerar, Iva Babić, Nina Valič, Saša Mihelčič, Maja Sever, Vojko Zidar, Rok Vihar, Pia Zemljič, Mario Dragojević (k. g.), Klemen Janežič, Petra Govc in Sabina Kogovšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta