V Locarnu nagrada tudi za Špelo Čadež

15.08.2021 15:19
Zlati leopard letos indonezijskemu filmu režiserja Edwina
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Steakhouse, naimirani film Špele Čadež
SFC

Na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu je glavno nagrado, Zlatega leoparda, prejel film indonezijskega režiserja Edwina z angleškim naslovom Vengeance is Mine, All Others Pay Cash. Slovenski kratki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež pa je prejel posebno omembo mladinske žirije.

Isto žirijo je prepričala tudi slovenska manjšinska koprodukcija Nebesa srbskega režiserja Srdjana Dragojevića, ki mu je namenila prvo nagrado v vrednosti 6000 švicarskih frankov.

V zmagovalnem filmu je režiser Edwin ustvaril balado o življenju malih ljudi, v kateri razmišlja o nedavni nasilni zgodovini svoje domovine, poročajo tiskovne agencije.

Žirija je posebno nagrado namenila filmu z angleškim naslovom A New Old Play kitajskega režiserja Qiu Jiongjionga, nagrado za najboljšo režijo je prejel ameriški režiser Abel Ferrara za film Zeros And Ones, ki je nastal v nemško-britansko-ameriški koprodukciji, nagrado za najboljšega igralca pa sta odnesla Mohamed Mellali in Valero Escolar za vlogi v španskem filmu Sis dies corrents (The Odd-job Men) v režiji Neusa Ballusa. Nagrado za najboljšo igralko so prisodili Rusinji Anastasiji Krasovski za vlogo Gerde v filmu ruske režiserke Natalije Kudrjašove.

Na letošnjem festivalu so prikazali 200 filmov. Za zlatega leoparda se je potegovalo 17 filmov, v tekmovalne programe pa so bili uvrščeni tudi trije slovenski filmi, ki so na festivalu doživeli svetovno premiero.

Steakhouse Špele Čadež se je potegoval za zlatega leoparda prihodnosti. Za nagrado v tej sekciji se lahko potegujejo samo režiserji, ki še niso posneli celovečernega filma. V igri za najboljši kratki film pa je bil Kazenski strel Roka Bička.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta