Veronikina nagrada za Kristino Kočan, ki postavi v ospredje zvočno plat pesništva

P. V.
30.08.2022 21:10

Nocoj so podelili letošnjo Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko, zbirko Selišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristina Kočan
Sašo Bizjak

Strokovna komisija v sestavi pisateljice in kulturne novinarke Lare Paukovič (predsednica), doktorja literarnih ved in profesorja na Filozofski fakulteti dr. Alena Albina Širce ter pesnice, urednice, radijske ustvarjalke in lanske prejemnice Veronikine nagrade Tine Kozin je za letošnjo Veronikino nagrado izbrala pet nominiranih zbirk, ki so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem: Milan Jesih, Namreč (Beletrina), Kristina Kočan, Selišča (Litera), Ana Svetel, Marmor (Beletrina), Nataša Velikonja, Prostor sred križišč (Škuc) in Jernej Županič, Orodje za razgradnjo imperija (LUD Literatura).

Nocoj je 26. Veronikino nagrado prejela Kristina Kočan za zbirko Selišča.

Lara Paukovič je v utemeljitvi zapisala med drugim: "Selišča Kristine Kočan raziskujejo prostor poezije narave, ki ni v ničemer romantizirana in sentimentalizirana. Na trenutke so podobe živalskega in rastlinskega sveta hladne, neprijazne in surove, spet drugič predmet strahospoštovanja, lahko pa je narava tudi prostor miru in kontemplacije. Meditativno intonirana zbirka hkrati vpeljuje izjemno precizno, 'dvosmerno' kompozicijo verza, ki bralca popelje v izrazito odprt tekst, v katerem sta njegovi domačnost in gotovost hipoma 'razseljeni': odločiti se mora, s katere strani bo zagrabil verz in znotraj pesničinega imaginarija konstruiral lasten pomen.

Kristina Kočan je v četrti pesniški zbirki ohranila nekatere prepoznavne lastnosti svoje poezije, denimo precejšnjo asketskost verzov in enžambma, vendar je v raziskovanju pesniškega jezika, predvsem njegove zvočne plati, nedvomno naredila izrazit korak naprej. Selišča tako v ospredje postavijo prav to, včasih zaradi želje po posredovanju vsebine po krivici zanemarjeno zvočno plat pesništva. Vendar ne na račun vsebine, nasprotno – tudi tematike, ki jih obdeluje: rastlinstvo in živalstvo, telesnost, ljubezen, materinstvo, minevanje, postanejo bolj poglobljene in kompleksnejše kot v njenih prejšnjih zbirkah."

Na večeru poezije so prav tako podelili zlatnik poezije za življenjski opus Iztoku Osojniku, sicer tudi dobitniku prve Veronikine nagrade leta 1997 za zbirko Razglednice za Darjo. Podelili so še nagrado Mala Veronika za najboljšo dijaško pesem Eli Potočnik. Avtorja sinočnje prireditve in novih glasbenih del sta bila violinist Matija Krečič in trobentač Luka Ipavec, na odru sta se jima pridružila pevec in kitarist Metod Banko ter pianist Nejc Škofic. Premierno je bila predstavljena nova skladba, ki je nastala po Osojnikovi pesmi Dead poets' society iz omenjene zbirke Razglednice za Darjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta